Zo werk ik met kanalen in Teams

In een eerdere blogpost schreef ik over hoe ik een klasnotitieblok en opdrachten in Teams inzet bij de begeleiding van docenten die een leergang volgen rond ict en onderwijs. Nu wil ik iets delen over de kanalen die ik in Teams heb ingezet.

Wanneer je een nieuw Team aanmaakt krijg je standaard 1 kanaal, Algemeen. In de instellingen kun je ervoor kiezen om hier alleen door de docent gesprekken te laten plaatsen en daarvoor heb ik ook gekozen. Zo bepaal je wat er op de startpagina van je Team te zien is en wordt het niet “vervuild” door allerlei zaken die niet van belang zijn of vragen van studenten. Hier zet ik zaken neer als afspraken die gemaakt zijn en ook de Opdrachten komen hier automatisch terecht. Soms zet ik bij een opdracht nog een opmerking als een deadline bijna is verstreken.

Naast het kanaal Algemeen heb ik als eerste een apart kanaal Vragen en antwoorden aangemaakt. Ik weet dat er altijd vragen zijn die over de leergang, over de eindopdracht, het huiswerk of over het werken met Teams/het klasnotitieblok gaan en die hebben dan een eigen plek. Zo voorkom je ook dat je dezelfde vraag meerdere keren moet beantwoorden, want iedereen kan ook de antwoorden daar lezen. Sterker nog, als een student het antwoord weet kan hij/zij dat ook gewoon toevoegen.

Een van de opdrachten binnen de leergang is het uitwerken van een lesidee volgens een bepaald format in Word. Hiervoor heb ik een apart kanaal Lesideeën gemaakt, waarin elke deelnemer zijn/haar format plaatst en anderen daarop peer feedback geven. Dit zou je voor vele opdrachten kunnen doen waarbij je wilt dat men elkaars werk ziet en zo ook van de ander kan leren. Bedenk daarbij wel dat studenten standaard bewerkrechten in de Bestanden map hebben, maar dat is eenvoudig uit te zetten. Ik heb in dit kanaal ook nog een Flipgrid tabblad toegevoegd en ga kijken of men andere ideeën via video wil delen, maar dat komt pas later in de leergang.

Kanalen in Teams
Kanalen in Teams

Een kanaal dat altijd van pas komt is Leuke dingen. Daarin zet je alles wat je tegenkomt of genereert tijdens de leergang en wilt delen, omdat anderen er ook iets aan kunnen hebben. Zo staan er intussen wat links in naar interessante filmpjes en artikelen die de deelnemers hebben verzameld en ook wat  foto’s van het werken met een lassimulator tijdens één van de bijeenkomsten. Het toevoegen van de foto’s gaat via de app op de telefoon heel eenvoudig en een deelnemer reageerde enthousiast omdat dat ze het via diezelfde app ook heel snel even thuis kon laten zien.

De deelnemers hebben zelf ook de mogelijkheid om eigen kanalen toe te voegen, maar eigenlijk voldoet de huidige indeling nu goed. Natuurlijk ga ik wel met hen in gesprek over hun ervaringen met Teams om te kijken of er verbeterpunten zijn, maar voor nu ben ik best tevreden over hoe het wordt opgepakt en gebruikt.

2 gedachten over “Zo werk ik met kanalen in Teams”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.