Werk slimmer met MyAnalytics

Office 365 omvat tegenwoordig alles wat we nodig hebben om overal te kunnen werken. Daar schuilt meteen het gevaar, want nemen we wel genoeg rust en tijd om te focussen op belangrijke zaken? Om ervoor te zorgen dat we niet vergroeien met de Office apps hebben wij sinds kort een nieuwe Office app (!), MyAnalytics, die inzicht en tips geeft om slimmer te werken en beter voor onszelf te zorgen.

Je krijgt tal van handige tips op basis van je werkpatroon.

MyAnalytics is opgedeeld in drie belangrijke onderdelen, Focus, Welzijn, en Netwerk.

  • Focus gaat over slimmer werken door minder afgeleid te worden gedurende de dag. Het gaat daarbij om tijd die je geblokt hebt voor jezelf om zaken uit te werken of voor te bereiden, zoals lessen, toetsen en andere activiteiten. Tijd die je daarvoor blokt in je agenda zonder dat je daarvoor uitnodigingen stuurt naar anderen wordt meegeteld als focus tijd.
Tijd om te focussen versus tijd waarbij je met anderen werkt.
  • Welzijn gaat over de analyse of je tijdens ‘niet werkdagen’ ook werkt. Daarbij hanteren ze de dagen die je zelf hebt aangemerkt in Outlook als ‘vrije’ dagen, avonden en bijvoorbeeld weekenden. Als je buiten werktijd toch e-mail leest, beantwoord of verzend, vergaderingen bijwoont of chats stuurt wordt dit in mindering gebracht op je ‘rustige dagen’ waarbij je het niet doet.
Ga je echt offline buiten werktijd?
  • Netwerk en samenwerken gaan over hoe je met anderen je tijd besteed. Het gaat daarbij niet alleen om met wie je samenwerkt maar ook hoe vaak je met anderen samenwerkt. Samenwerken is niet alleen vergaderen, maar ook mailen, chatten en bellen, waarbij je dus niet fysiek bij elkaar zit. Ook krijg je wat meer inzicht in jouw samenwerkingsnetwerk. Met hoeveel mensen werk je samen? Zijn ze intern, of extern? Welke collega’s komen het meeste voor?
Met hoeveel mensen werk je samen en met wie vooral?

Is het nuttig? Dat hangt er vanaf, als je al redelijk scherp in beeld hebt hoe je omgaat met je werk, dan komt hier niks nieuws uit. Maar als je op zoek bent hoe je zaken slimmer kunt aanpakken, dan is het slim en zinvol om MyAnalytics eens te bekijken. Natuurlijk zijn de gegevens privé en niet zichtbaar voor anderen. Ik ben benieuwd welke functies Microsoft hier nog meer aan gaat geven, want door ons brede Office 365 gebruik zou het systeem natuurlijk nog veel meer kunnen ophoesten op termijn. Voor nu is het vooral interessant om te kijken of we de focus tijd en rustige dagen kunt verhogen in het onderwijs…

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.