Wat is er nieuw in Teams voor dit schooljaar?

Bij de start van het nieuwe schooljaar hoort ook een nieuwe start met het aanmaken en/of inrichten van je klassenteams. En mocht je nog steeds online lessen geven, dan zijn daar ook verbeteringen te vinden. Hier leggen we de belangrijkste vernieuwingen die nu overal zijn doorgevoerd met de laatste updates verder uit. En onderaan kun je ook lezen wat je binnenkort nog meer kan verwachten.

Een andere plek voor Class Notebook, Opdrachten en Cijfers

In plaats van als tabblad in het kanaal Algemeen zul je de onderdelen Class Notebook, Opdrachten, Cijfers en ook Insights nu standaard aan de linkerkant in het menu van je team zien, boven de rij met kanalen die je hebt aangemaakt. In onderstaande video zie je hoe het er nu uitziet.

Groepsopdrachten

Je kon al een opdracht klaarzetten voor je hele groep of voor individuele studenten, maar nu is het ook mogelijk om groepsopdrachten toe te wijzen. Je selecteert zelf de groepssamenstelling, of je laat Teams dit automatisch doen. Achteraf kun je de groep als geheel feedback en/of een cijfer geven, maar je kunt er ook voor kiezen om dit individueel voor ieder groepslid te doen. Hoe het werkt zie je in onderstaande video.

Online vergadering of les vergrendelen

Wil je voorkomen dat er na aanvang van een online les of vergadering nog nieuwe mensen binnenkomen, dan kun je deze nu vergrendelen. Dat doe je door tijdens de vergadering op Deelnemers te klikken en vervolgens de 3 stippeltjes rechtsboven te kiezen. Daar zit de optie Vergadering vergrendelen. Wil je weer mensen binnenlaten, dan klik je nogmaals op diezelfde optie. Zie deze video van Ralf Hillebrand waarin hij dit laat zien.

Een online les of vergadering automatisch opnemen

Bij de Vergaderopties van een online les of vergadering (zie de afbeelding hieronder) staat nu een extra schuifje om ervoor te zorgen dat de opname automatisch start als de vergadering is geopend. Zo kun je dat niet vergeten. 

Een taak maken van een bericht

Wanneer je in een gesprek in Teams iets bespreekt dat je moet doen, kan het handig zijn om hiervan een taak voor jezelf te maken. Die kun je vervolgens terugvinden in To Do of Planner. Bij de 3 puntjes rechtsboven in een bericht in de tijdlijn of chat kun je kiezen voor Meer acties > Taak maken. Zo kun je niet vergeten wat je in Teams had afgesproken. In deze video van Ralf Hillebrand zie je hoe dat werkt.

Toetsvraag stellen in de Poll functie tijdens een online vergadering of les

In de zogenaamde Poll functie, waarmee je met behulp van Microsoft Forms tijdens een online les live een vraag aan iedereen kunt stellen, is het nu ook mogelijk om een meerkeuzetoetsvraag te gebruiken. Je kunt dan aangeven wat het juiste antwoord is en alleen jij ziet dan wie er goed en fout hebben geantwoord. Ralf Hillebrand laat alle nieuwe mogelijkheden binnen de Poll functie in deze video zien.

Chatballonnen in een online les of vergadering

Misschien is het je al opgevallen, want deze nieuwe functie is er al een paar maanden. Tijdens een online les of vergadering kun je nu bovenaan in beeld chatberichten kort in beeld zien verschijnen, zodat je niet elke keer hoeft te schakelen naar het chat-venster. Wil je die ballonnen liever niet zien, dan kun je die eenvoudig uitschakelen via de instellingen bij de vergadering. In deze video legt Ralf Hillebrand het uit.

Tijdslimiet instellen voor breakout rooms

Wanneer je in een online vergadering of les gebruik maakt van de breakout rooms kun je nu instellen hoe lang die open moeten blijven. Daarna worden de breakout rooms, wat eigenlijk aparte vergaderingen zijn, automatisch weer gesloten. In de breakout rooms zelf zie je een timer in de linkerbovenhoek zodat je weet wanneer de tijd om is. In deze video laat Ralf Hillebrand het zien.

En wat komt er nog meer?

Er zijn nog 2 interessante nieuwe functionaliteiten die we hier willen noemen. Allereerst wordt het mogelijk om als organisator van een les/vergadering iemand anders aan te wijzen om ook de breakout rooms aan te maken en in te delen. Dat was een veelgevraagde functie en dat kun je binnen afzienbare tijd verwachten. En tenslotte wordt de manier waarop je in beeld komt tijdens het delen van je scherm ook aanpasbaar. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om half voor je dia’s te gaan zitten als je online iets in PowerPoint laat zien. 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.