Waarvoor kun je Class Notebook inzetten?

De app Class Notebook is een van de interessantste onderdelen binnen Office 365 voor het onderwijs. Deze variant van OneNote, het digitale notitieblok dat al sinds jaar en dag bij het Office pakket hoort, is speciaal bedoeld voor docenten om hun lesstof te delen met hun studenten via de inhoudsbibliotheek. Zo voorkom je dat je zaken op papier moet uitdelen, dat zaken zoekraken, dat er heen en weer gemaild moet worden of dat je als docent ergens moet gaan bijhouden wie precies wat heeft gedaan. De studenten kunnen op hun beurt met de lesstof aan de slag in een eigen notitieblok waarin de docent commentaar kan toevoegen in de vorm van tekst, beeld, audio, video of zelfs stickers. Het klasnotitieblok bevat tenslotte ook nog een samenwerkingsruimte waarin studenten allemaal een bijdrage kunnen leveren bij bijvoorbeeld groepsopdrachten.

Een voor de hand liggende toepassing van een Class Notebook is bijvoorbeeld bij een moderne vreemde taal, waar de docent de opdrachten, die hij/zij normaal gesproken op papier of via OneDrive deelt, in het klasnotitieblok plaatst. Met name voor schrijfopdrachten valt hier veel winst te behalen omdat er niks meer heen en weer wordt gestuurd, maar steeds op 1 plek aan de opdracht gewerkt wordt door zowel de student als de docent. De geschiedenis is in OneNote altijd op te roepen. Maar ook uitspraak is goed te oefenen door de audio-opnamefunctie in OneNote te gebruiken.

Een ander goed voorbeeld van de inzet van een klasnotitieblok is bij de BPV-begeleiding (zie het voorbeeld hieronder). Het stage-werkboek wordt door de BPV-begeleider met alle studenten gedeeld en opdrachten en formulieren worden gemaakt en ingevuld in het persoonlijke notitieblok van iedere student. De stagebegeleider kan precies zien wat er wel en niet is gedaan en kan gemaakt werk van feedback voorzien. De stageopleider kan via een speciale toegangslink voor externen ook meekijken in het notitieblok van de student.

BPV notitieblok in ClassNotebook
BPV notitieblok in Class Notebook

Tenslotte is een klasnotitieblok ook bij uitstek geschikt om je aantekeningen van tijdens de les te delen. Met de tekenfunctie in OneNote kun je op een interactief bord of met een interactieve beamer je aantekeningen rechtstreeks in het klasnotitieblok maken en hebben de studenten ze meteen bij de hand om later nog eens door te nemen. Voeg daarbij nog audio-of videocommentaar en je hebt een interactief naslagwerk.

Wil je meer weten over het werken met een klasnotitieblok? Kijk dan op deze pagina en neem de stappen door om meteen te beginnen. Een andere handige site is OneNote for Teachers waar veel (Engelstalige) instructiefilms staan voor zowel docenten als studenten.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.