Voorbeelden van OneNote gebruik

Tijdens een kennisdelingsbijeenkomst van saMBO-ict rond Office 365 die afgelopen week plaatvond werden er tijdens mijn sessie over het gebruik van OneNote en klasnotitieblokken in het onderwijs veel ervaringen uitgewisseld. Hier enkele voorbeelden van hoe OneNote en een klasnotitieblok het leren kunnen faciliteren en het samenwerken kunnen ondersteunen. De Sway die ik tijdens mijn presentatie heb gebruikt is hier te vinden.

BPV-begeleiding

In een klasnotitieblok worden alle formulieren en opdrachten voor de BPV gedeeld met de studenten. Zij maken in hun eigen notitieblok alle opdrachten en vullen daarin ook de formulieren in. Zo voorkom je dat zaken zoekraken, dat niet helemaal duidelijk is hoever iedereen is en kun je er via de speciale koppeling voor ouders/voogden ook voor zorgen dat de BPV-begeleider in de praktijk mee kan kijken in het materiaal.

Klassenboek

Wanneer je met een collega een klas deelt, kun je een OneNote bestand gebruiken om de voortgang in vast te leggen per les. Zo gebruiken onze Educatie docenten per groep 1 OneNote bestand dat op onze SharePoint portal gedeeld is. Ze houden daarin bij wat er is behandeld, wat er wellicht is voorgevallen met individuele studenten en documenten zoals het lesplan en presentaties worden ook in het notitieblok opgeslagen. Wanneer je samen in 1 klasnotitieblok werkt met de groep kun je ook nog eens al het gemaakte werk daarin verzamelen.

Informatieboekje

Bij onze Vavo afdeling hebben we 1 OneNote bestand dat op onze SharePoint portal staat dat gebruikt wordt als informatieboekje. Voor elke vestiging is er een sectie met belangrijke contactgegevens, informatie over locaties  of begeleiding en een FAQ. Studenten kunnen het bestand ook openen op hun mobiel wanneer ze de OneNote app geïnstalleerd hebben.

OneNoteEducation
OneNote in het onderwijs infographic

Vergaderen

Een veel gehoorde toepassing van OneNote is voor bij vergaderingen. Je deelt met het team een OneNote bestand waarin je per vergadering een agenda op een pagina zet. Iedereen kan vooraf daarin de punten zetten die besproken moeten worden en op aparte pagina’s kunnen stukken, links, filmpjes en nog veel meer content gedeeld worden die op de agenda staan. Ook de notulen kunnen op dezelfde plek komen te staan en een takenlijst is heel eenvoudig te maken.

Klasnotitieblok voor de hele opleiding

Er werd 1 voorbeeld gedeeld van een opleidingsteam dat voor ieder vak een sectie in het klasnotitieblok had waarin alle content en opdrachten werden gedeeld met de aangesloten studenten. Alle vakdocenten waren lid zodat ze ook bij elkaar konden zien wat er behandeld wordt. Studenten hebben dan maar 1 klasnotitieblok nodig voor hun hele opleiding.

Klasnotitieblok in Teams

De voordelen van een klasnotitieblok zijn legio, maar wanneer je deze aanmaakt via de Class Notebook tegel wordt deze op jouw OneDrive opgeslagen. Beter is het daarom om met Teams te gaan werken, waarin je in de klas-variant een klasnotitieblok meegeleverd krijgt. Alles is meteen goed ingesteld en wanneer je er ook nog eens voor zorgt dat je groepen op cohort zijn ingedeeld heb je een hele opleiding lang plezier van Teams. Helaas kun je momenteel nog geen bestaande klasnotitieblokken die je op je OneDrive hebt staan koppelen aan Teams, maar je kunt wel de inhoud via OneNote 2016 kopiëren of verplaatsen naar het klasnotitieblok in Teams.

Door de aanpasbaarheid van OneNote zijn er nog legio andere toepassingen in het onderwijs te bedenken. Heb je zelf een goed voorbeeld van hoe jij OneNote of een klasnotitieblok in de onderwijspraktijk inzet, deel ze dan in de comments.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.