Video’s opnemen met Microsoft Stream schermopname

Sinds kort kun je in Microsoft Stream ook gemakkelijk video’s zelf maken met behulp van de schermopname functionaliteit. Met deze nieuwe functie krijg je eigenlijk een ‘recorder’ tot je beschikking zonder dat je er extra software voor hoeft te installeren. Open de Edge browser en je kunt meteen aan de slag! Let wel op dat momenteel filmpjes niet langer mogen duren dan 15 minuten en dat ze dus worden opgeslagen binnen Microsoft Stream van jouw school. Deze nieuwe functie is vooral handig als je instructiefilmpjes wilt maken voor studenten of collega’s, met behulp van een presentatie of het delen van je scherm.

Hoe begin je?

Open Microsoft Stream, klik op Maken en kies Scherm opnemen. Check vervolgens of je camera goed is ingesteld en je microfoon ook goed is ingesteld. Klik daarna op de opname knop om verder te gaan.

Kies wat je wilt opnemen

Je krijgt nu drie verschillende mogelijkheden. Je kunt het hele scherm opnemen. De video neemt dan alles op wat op je scherm te zien is, inclusief een klein webcam beeld, zodat de kijker ziet dat jij het bent. Je kunt een toepassingsvenster opnemen. Stel je hebt een bepaald programma open staan en wilt alleen dit opnemen, dan kies je hiervoor. Je webcam wordt dan niet opgenomen. Tot slot kun je een Microsoft Edge tabblad opnemen, als je in de browser iets open hebt staan bijvoorbeeld. Je webcam wordt dan niet opgenomen.

Kies wat je wilt opnemen en klik op Delen om de opname te starten. Je hoort dan drie piepjes en daarna begint de opname automatisch. Ben je klaar? Klik dan onderin je scherm op Delen beëindigen.

Controleren voordat je gaat publiceren

Daarna krijg je te zien hoe de video is geworden en kun je ervoor kiezen om het opnieuw op te nemen, of te publiceren naar Stream.

Wanneer je kiest voor Uploaden naar Stream kun je voordat je het publiceert nog een aantal zaken toevoegen om de video beter vindbaar te maken. Let hierbij vooral op of iedereen in het bedrijf/school de video mag bekijken (dit kun je later nog aanpassen). Pas nadat je op Publiceren hebt geklikt wordt de video verwerkt naar Microsoft Stream. Je krijgt een mailtje als de video beschikbaar is.

Mocht je naderhand toch nog zaken willen aanpassen, zoals de beschrijving, of de rechten van een video, open dan de video in Microsoft Stream en klik op de drie … puntjes en kies Videodetails bijwerken. Eventueel kun je in het geopende menu de video ook Verwijderen of Downloaden als je hem bijvoorbeeld op Youtube wilt zetten.

Zo gemakkelijk kun je dus nu instructiefilmpjes of andere korte video’s maken met behulp van Microsoft Stream. Annet Smith schreef al eerder over de mogelijkheid om vanuit PowerPoint een schermopname te maken, daarover lees je hier meer.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.