Verslag van de Office 365 onderwijs MeetUp

Op valentijnsdag waren we met 20 collega’s uit het hele land te gast op het Nova College in Haarlem. Annet Smith had ons uitgenodigd om met elkaar kennis te delen over Office 365 in het onderwijs.  Deze MeetUp bestond uit een paar korte presentaties over SharePoint, Teams, de combinatie van beide en OneNote. Na de presentaties hebben we in een StandUp nog met elkaar van gedachten gewisseld over Teams van Office 365.

Annet Smith, ISO (Informatiespecialist onderwijs) is dus onze gastvrouw en opent deze MeetUp, ze begint meteen met haar presentatie over SharePoint bij het Nova College.

Nova Portal voor medewerkers en studenten
Annet laat de Nova Portal zien, ze werken al sinds 2006 met SharePoint (pioniers!), waarin de portal is gebouwd. De portal is opgebouwd uit een algemeen stuk vanuit het Nova College en aangevuld met inhoudelijke sites, die gevuld kunnen worden vanuit de verschillende domeinen.

Ze gaat verder met de studentensite voor de Vavo. Annet heeft deze opgebouwd door eerst te onderzoeken wat de gebruikers nodig hebben en willen delen met studenten. Interessante toepassing hierin is OneNote. Het informatieboekje wat andere scholen in PDF hebben gedeeld met studenten, hebben ze daar in OneNote gezet! Daarnaast worden de pagina’s gevuld met materiaal die bij het uploaden van dat materiaal meteen worden voorzien van meta-datering, zodat het op de juiste pagina terugkomt. Een slimme en efficiënte manier van ordening in documenten.

Tot slot laat Annet zien hoe ze op dit moment nog werken met Infopath formulieren, voor bijvoorbeeld de aanvraag van herkansingen. Forms is helaas nog geen goede opvolger, omdat de mogelijkheden nog te beperkt zijn, maar gelukkig is Forms volop in ontwikkeling. Al met al een mooie kijkje in de keuken van het Nova College en hun Nova Portal.

Teams als vervanger van Blackboard
Daarna mocht ik verder gaan met Teams en hoe wij bij het Friesland College van Blackboard volledig over zijn gegaan naar Office 365 met grote nadruk op Teams. Ik heb al eens eerder hierover geschreven, dus bekijk zeker eens hoe wij Teams inzetten en gebruiken. Korte samenvatting; ik kan het jullie aanraden – en ja, het werkt goed voor het onderwijs.

Chatten met een zelfgemaakte Teams BOT
Merlijn Donk mocht na mij het stokje overnemen. Hij begint met de zoektocht die ze hadden binnen de OOZ scholengroep om af te komen van allemaal losse teamsites. Ze hebben gekozen voor corporate teamsite en die laat hij ons zien. Daarnaast maken ook ze ook gebruik van Teams voor de samenwerking binnen de teams en scholen. Bijzonder is de Teams BOT die hij ons laat zien. Hier kunnen medewerkers vragen stellen via Teams chat aan de BOT, waarna de BOT automatisch antwoord geeft. Merlijn geeft aan dat de BOT nu nog een baby is en zo rond de 160 vragen herkent, maar hij wil dit graag uitbreiden, dus wie zich geroepen voelt…  Het is een interessante toepassing die Teams nog zinvoller kan maken voor het onderwijs. Denk je eens in, een chatbot waar studenten laat op de avond vragen aan kunnen stellen – en dan automatisch geholpen worden!

OneNote als wondermiddel
Tot slot laat Petra Holstein zien hoe ze OneNote gebruikt in de les op het Drenthe College. Ze neemt ons stap-voor-stap mee in hoe ze werkt met OneNote in de klas. Ze gebruikt persoonlijke Klas notitieblokken waarin ze content bouwt (lessen) en vervolgens distribueert ze dit naar de klasnotitieblokken van haar klassen. Een slimme manier om inhoud gemakkelijk te delen met klassen, zonder dat de inhoud zelf aangepast wordt in je eigen Klas notitieblok!

Daarnaast heeft Petra OneNote meer laten leven bij het Drenthe College door het in te zetten als middel om verslaglegging te doen van workshops en ze stelt middelen beschikbaar voor de workshops in OneNote. Doordat ze dit steevast in OneNote doet worden deelnemers automatisch geconfronteerd met OneNote. Een slimme manier waardoor collega’s in aanraking komen met OneNote, zonder dat OneNote het doel is. Ook laat ze zien wat studenten hebben geplaatst in OneNote, zoals een linkje naar een Quizlet die ze hebben gemaakt. Petra maakt meteen tijd voor ons om Quizlet uit te proberen, een leuke aanvulling op het Office 365 pakket binnen het onderwijs!

Terug naar Teams
In de gesprekken daarna gaat de focus toch weer terug naar Teams. Iedereen ziet mogelijkheden voor het onderwijs. We spreken over externe toegang (wat ingewikkeld is geworden met de AVG), SDS (waardoor je het maken van Teams iets kunt vergemakkelijken) en het beheer van Teams. Oplossingen hebben we niet, maar wat steeds wel terugkomt is de manier waarop het onderwijs is vormgegeven en daar passende oplossingen bij zoeken. Iets wat ik herken vanuit het Friesland College, waarbij we ons onderwijsconcept ook voorop zetten en daarbij passende technologie en middelen kiezen. Gelukkig hebben we met Office 365 heel wat te kiezen en komt er alleen maar meer aan. De roep om snel weer bij elkaar te komen is dan ook snel uitgesproken door iedereen. Dat kan dus nooit lang duren.

Dank aan Annet voor de organisatie en de gastvrijheid op het Nova College!

4 gedachten over “Verslag van de Office 365 onderwijs MeetUp”

  1. Hartelijk dank .. kon er niet bij zijn. Maar nu toch op de hoogte. Ik ben benieuwd wie er al met Flow en Power apps werkt. Vooral hoe je praktisch kunt inzetten voor werkstromen. Wil daar heel graag over leren. Maar zoek nog een goede Nederlandse online of offline training ! Tips???

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.