Teams: stap-voor-stap een online les organiseren

Microsoft Teams voor onderwijs is ontstaan vanuit de behoefte om afstandsonderwijs vorm te kunnen geven in Australië. Eerder sprak ik daar Shay Harris over, programmamanager onderwijs bij Microsoft Amerika. Maar die behoefte van online onderwijs is in het mbo ook zeker merkbaar. Flexibel onderwijs, een leven lang ontwikkelen, nieuwe doelgroepen en hybride leren vragen om nieuwe oplossingen, zoals online onderwijs. In deze blog laat ik je stap-voor-stap zien hoe je een online les met slechts een paar klikken kunt organiseren vanuit Microsoft Teams. Het enige wat je als docent nodig hebt is een computer met daarin een camera en microfoon (eigenlijk alle laptops voldoen, vanaf een tablet werkt het niet).

Studenten kunnen vervolgens meedoen aan de online les via hun smartphone, tablet of computer. Op alle apparaten moet de Microsoft Teams app geïnstalleerd zijn en je bent klaar om online lessen (of vergaderingen) te verzorgen!

Een online les (of vergadering) starten

Open het Team waarin jouw klas zit waar je de les aan wilt geven. Kies daarna het kanaal waarin je de les wilt laten plaatsvinden. Dit kan ieder kanaal zijn, want elk kanaal heeft deze optie. Tip: maak een apart kanaal voor ‘Online lessen’, zodat studenten weten dat ze daar altijd moeten zijn voor de lessen (ook om terug te kijken).

In het kanaal klik je onderin bij de invoerbalk (waar je anders een bericht typt) op het camera icoontje, om de videovergadering te starten. Kun je dit icoontje niet vinden onder de invoerbalk? Kijk dan eens rechtsboven in de hoek, onder je profielfoto:

In dit geval kies je hier al of je nu wilt starten met de online les of vergadering, of dat je hem wilt plannen. Heb je geklikt op het camera icoontje onder de invoerbalk? Dan krijg je onderstaand scherm te zien:

Vul dan als eerste het onderwerp in van de online les. Dit onderwerp wordt meteen de titel van de les, dus zorg voor een herkenbare titel die later door studenten ook makkelijk terug te vinden is (als je de les gaat opnemen, zodat studenten het kunnen terugkijken). Zet daarna je camera aan en klik op ‘Nu vergaderen’ om meteen de les te starten. Je kunt deze overigens ook plannen voor een later moment door op ‘Een vergadering plannen’ te klikken.

Nu de online les gestart is zie je aan de rechterkant meteen welke studenten en collega’s er in je Team zitten en wie daarmee dus deelnemer kunnen worden van de les. Je ziet wie er actief zijn en je ziet welke nog niet actief zijn (dit zijn suggesties). Door hier op te kikken kun je ze actief bellen om deel te nemen.

In het midden van je scherm zie je de knoppenbalk waarmee je verschillende functies tot je beschikking hebt. In het kort zijn de functies:

 1. Jouw camera aan of uit zetten.
 2. Jouw microfoon aan of uit zetten.
 3. Een PowerPoint, scherm op je computer of een Whiteboard delen (komen we zo op terug).
 4. Meer opties, zoals je achtergrond vervagen of de les opnemen (komen we ook zo op terug).
 5. De bijbehorende chat openen (komen we ook zo op terug).
 6. De lijst met deelnemers bekijken (zie hiervoor).
 7. Jouw deelname aan de online les stoppen. Let op; de online les stopt pas echt als alle deelnemers zijn gestopt. Je kunt dus bijvoorbeeld ook vragen aan bepaalde studenten om de les te verlaten, zodat je met een kleiner aantal studenten nog een aantal zaken kunt bespreken.

PowerPoint, je scherm of een Whiteboard delen tijdens de les

Tijdens de les kun je met behulp van de deelknop (knop 3) het deelvenster openen. Je hebt daar drie opties. Je kunt een scherm/venster delen die je open hebt staan op je computer, zodat studenten kunnen meekijken met jouw scherm en handelingen daarin. Je kunt een PowerPoint presentatie starten waarbij alle studenten de presentatie zien en jij dit mondeling kunt toelichten (klik daarvoor op een recent geopende PowerPoint of op ‘Browsen’ om een andere PowerPoint te openen. Tot slot kun je een Whiteboard starten waarop je met elkaar kunt tekenen tijdens de les. Ik adviseer je om Microsoft Whiteboard te starten, omdat de gemaakte Whiteboards worden opgeslagen in de app Microsoft Whiteboard die je later weer kunt oproepen via Office 365 of de Whiteboard app. Hiermee heb je dus eigenlijk alle ingrediënten tot je beschikking die anders in een klaslokaal zouden staan.

Meer opties activeren zoals de les opnemen

Omdat het online is heb je ook een hele interessante extra mogelijkheid onder de knop met de drie puntjes voor meer opties (knop 4), je kunt namelijk de les opnemen, zodat studenten dit kunnen terugkijken. Door op ‘Opname starten’ te klikken wordt de les opgenomen en direct opgeslagen naar Microsoft Stream. Je hoeft hier verder niks meer voor te doen, anders dan – wanneer je bijna klaar bent met de les of uitleg – op ‘Opname stoppen‘ te klikken via diezelfde knop. De les zal dan ook tevoorschijn komen (na verwerkingstijd) in Teams, met de bijbehorende chat (indien gebruikt). Zo kunnen studenten gemakkelijk zaken terug vinden en kijken omdat ze het gemist hebben, of omdat ze het nog eens willen bekijken.

Daarnaast heb je de mogelijkheid om de ‘Vervaagde achtergrond’ te activeren, waardoor je als docent zelf wel goed zichtbaar bent, maar je achtergrond een blur krijgt. Handig als je thuis zit of als je de focus goed wilt behouden voor de studenten, zonder afleidingen op de achtergrond.

Vragen tijdens de les

Stel je voor dat je een bepaalde uitleg opneemt tijdens een deel van de les. Dan wil je niet dat dat deel te lang gaat duren voor studenten om terug te kijken. Dan is het handig om voor dat deel van de les te vragen aan de studenten om hun vragen in de chat (knop 5) te plaatsen en niet door je uitleg heen te praten. Deze chat blijft na de les ook beschikbaar als gesprek in Teams (behorend bij de online les), dus dan kunnen anderen daarna de vragen en antwoorden ook terugkijken. Ook kun je zo gemakkelijk vragen verzamelen tijdens de uitleg die je daarna online kunt beantwoorden.

Zo simpel is het!

Dus heb jij je klas al in Teams? Dan is het starten van een online les dus zo simpel als één klik op het camera icoontje om te beginnen. Het is een ideale manier van lesgeven (of vergaderen) als de deelnemers allemaal ergens anders zitten, of als je bijvoorbeeld veel studenten tegelijkertijd wilt informeren over iets, want je kunt dit natuurlijk ook doen in hele grote Teams voor de hele opleiding of afdeling bijvoorbeeld. Het mooie is ook dat wanneer de online les gestart is studenten dit zien in Teams (middels een video icoontje naast het kanaal) en dan zelf kunnen kiezen om deel te nemen of niet. Hiermee kun je dus ook prima een les starten die misschien niet voor iedereen direct interessant is, maar meer op basis van een leervraag of bepaald thema.

28 gedachten over “Teams: stap-voor-stap een online les organiseren”

 1. Wat een heerlijke duidelijke uitleg! Uitdagend om meteen aan de slag te gaan. Heel fijn dat je het onderwerp van de les direct kunt aangeven en dat de opname In Stream terecht komt. Waar wachten we nog 🤗..

  Beantwoorden
 2. Inmiddels heb ik ervaring opgedaan met online les geven via Teams. Jouw uitleg is heel bruikbaar.
  Waar ik nog tegen aan loop, is dat ik mijn studenten niet allemaal in beeld kan krijgen. Ik zie er vier, die het laatst iets gezegd hebben. Het lukt me niet om de anderen in beeld te krijgen. Het lukt me ook niet om meer dan vier studenten in beeld te krijgen.
  Heb je daar een oplossing voor? Of anders gezegd: hoe ga jij daar mee om?

  Beantwoorden
  • Je krijgt in Teams alleen de vier mensen in beeld die actief aan het praten zijn. Alle andere komen onderin beeld in een soort rij met video’s. Het wisselt automatisch. Je ziet dus nooit al je studenten bij een grote groep tegelijkertijd. Dat zou misschien ook een beetje druk zijn in beeld.

   Beantwoorden
 3. Klopt het dat het gedeelde whiteboard maar een beperkte functionaliteit heeft? Ik zie alleen de mogelijkheid om te schrijven terwijl juist typen, geeltjes plakken etc zo fijn zou zijn.

  Beantwoorden
   • Via de iPad-app heb ik meer functies. Mijn iPad Pro maakt het ook mogelijk om met Appel Pencil te werken. En geeltjes heeft deze ook in de app (en nog veel meer)

    Mooiste is: je logt in via je Office365-inlogs en via de cloud synchroniseert hij ‘m op meerdere manieren: evt. met anderen die je kan toevoegen én met MS Teams in m’n Macbook. Als ik dan op m’n iPad Pro teken zie ik dat in een scherm op m’n Macbook meteen terug.

    Beantwoorden
 4. Hoi, ik kan nergens een videocamera vinden terwijl ik deze bij instellingen wel aan heb staan. Komt dit doordat ik op mijn IPad werk?

  Groet,
  Jenna

  Beantwoorden
 5. Ik heb net geoefend met teams om te vergaderen met twee collega’s en ik kreeg maar 1 iemand in beeld en mijzelf klein rechtsonder beneden. Als ik dan op de andere persoon drukte kwam die persoon in beeld maar verdween de ander weer. We voerden wel met z’n drieen een gesprek.
  Het tweede waar ik tegenaan liep, is dat ik camera uit of aan kan doen maar niet achtergrond kan vervagen. dat knopje komt nergens tevoorschijn ook niet onder knop 4…

  Beantwoorden
 6. Hallo,
  Heel erg bedankt voor heldere uitleg! Ik vroeg me af: hoe anders is het bij Live Event die je bij Teams instelt? Hoe kan ik daar mijn PowerPoint delen? Ik kwam er niet uit vandaag tijdens mijn les en schakelde toch over op een gewone “vergadering “.

  Beantwoorden
  • Een Live event vraagt iets meer techniek en je hebt eigenlijk 2 personen nodig om het te organiseren. Je kunt wel je scherm delen, maar niet een PowerPoint voorstelling zoals in een ‘vergadering’.

   Beantwoorden
 7. Pingback: Microsoft Teams
 8. Prima instructie Ashwin, heel nuttig in deze tijd.
  Weet je ook of het mogelijk is te voorkomen dat studenten steeds de microfoon van de docent uitzetten?

  Beantwoorden
 9. Dankjewel voor de heldere uitleg. Hoe komt het dat ik in het ene kanaal wel een “vergadering kan plannen” (algemeen kanaal) en in een ander kanaal die optie niet krijg (kanaal speciaal gemaakt voor online lessen met de helft van de teamleden)?

  Beantwoorden
 10. Heldere uitleg. Het werkt ook prima.
  Maar waar ik nog benieuwd naar ben is of het ook mogelijk is dat de leerlingen (klas) alleen maar de leerkracht zien tijdens een instructie, ik gebruik namelijk ook wel de whitebord hier aan de muur, dus dat de lln dat zien en mij dus in het groot, niet nog 3 anderen in beeld.
  Oftewel; is het mogelijk dat leerlingen alleen mij zien in hun scherm? Meesten werken met de app Teams.

  Beantwoorden
 11. Duidelijke uitleg! Ik heb nog een vraag: kan ik achteraf ook nog zien wie er deelgenomen heeft aan de vergadering? Dus als ik de vergadering al heb afgesloten.

  Beantwoorden

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.