Teams: stap-voor-stap een online les organiseren

Microsoft Teams voor onderwijs is ontstaan vanuit de behoefte om afstandsonderwijs vorm te kunnen geven in Australië. Eerder sprak ik daar Shay Harris over, programmamanager onderwijs bij Microsoft Amerika. Maar die behoefte van online onderwijs is sinds de coronacrisis in de hele wereld enorm toegenomen. Veel scholen gebruiken daar Microsoft Teams voor. In deze blog laat ik je stap-voor-stap zien hoe je een online les kunt organiseren in Microsoft Teams en welke handige functies je dan hebt.

Update: 7 december 2021

Studenten kunnen meedoen aan de online les via hun smartphone, tablet of computer. Op alle apparaten moet de Microsoft Teams app geïnstalleerd zijn voor alle functies en je bent klaar om online lessen (of vergaderingen) te verzorgen!

In deze blog bespreek ik de volgende onderdelen:

 • De les starten
 • Functies tijdens de les
 • Rechten instellen
 • Presentatie of scherm delen
 • Whiteboard gebruiken
 • Hand opsteken
 • Chatten
 • Breakout rooms gebruiken
 • Achtergrond aanpassen
 • Opnemen
 • Afsluiten

Een online les (of vergadering) starten

Open het Team waarin jouw klas zit waar je de les aan wilt geven. Kies daarna het kanaal waarin je de les wilt laten plaatsvinden. Dit kan ieder kanaal zijn, want elk kanaal heeft deze optie. Tip: maak een apart kanaal voor ‘Online lessen’, zodat studenten weten dat ze daar altijd moeten zijn voor de lessen.

In het kanaal klik je rechtsboven op ‘Vergaderen’, om de videovergadering te starten (of op het pijltje ernaast om een vergadering te plannen).

Vul nu als eerste het onderwerp in van de online les. Dit onderwerp wordt meteen de titel van de les, dus zorg voor een herkenbare titel die later door studenten ook makkelijk terug te vinden is (als je de les gaat opnemen, zodat studenten het kunnen terugkijken). Zet daarna je camera aan (linksonder) en kies eventueel een Achtergrondfilter. Klik vervolgens op ‘Nu deelnemen’ om meteen de les te starten.

Nu de online les gestart is kunnen studenten klikken in het kanaal op ‘Deelnemen‘ om deel te nemen aan de online les.

Daarnaast kun je als docent ook studenten zelf uitnodigen om deel te nemen aan de les (als ze bijvoorbeeld niet zelf klikken op ‘Deelnemen’. Kies daarvoor na de start van de les een van de opties om de link naar de les te delen of klik op de Deelnemers knop (in de knoppenbalk bovenin) om studenten toe te voegen.

Tijdens de online les

Wanneer je iedereen in je online les hebt kun je verschillende handige functies gebruiken om je online les te verzorgen. Daarvoor bekijken we even de knoppenbalk van Microsoft Teams. Deze knoppenbalk kun je bovenaan in het scherm vinden. Hieronder eerst de rechter knoppen:

 • Personen: de deelnemerslijst bekijken en achter de … drie puntjes: machtigingen beheren, aanwezigheidslijst downloaden en de les op slot doen, zodat niemand er extra bij kan komen.
 • Chat: chat venster openen.
 • Reageren: hand opsteken of reageren met een emoji die in beeld komt.
 • Vergaderruimtes: breakout rooms gebruiken, zodat je studenten kunt verdelen in kleinere groepjes.
 • Meer: meer opties openen.
 • Camera: jouw camera aan of uitzetten.
 • Microfoon: jouw microfoon aan of uitzetten.
 • Delen: jouw scherm/venster delen, PowerPoint delen of een Whiteboard starten.
 • Verlaten: de les verlaten (de les sluit niet af voor anderen).
 • Pijltje naast verlaten: de les beëindigen (voor iedereen stopt de les).

In het menu ‘Meer’ kun je de volgende opties vinden:

 • Apparaatinstellingen: hier kun je jouw geluidsinstellingen, microfoon en video aanpassen.
 • Oproepstatus: technische informatie over de kwaliteit van de verbinding.
 • Vergaderopties: hier kun je instellen wat studenten wel en niet mogen doen tijdens de les.
 • Vergaderinfo: informatie over de les, zoals de link naar de les kun je hier vinden.
 • Achtergrondeffecten: kies een andere achtergrond voor jezelf, of vervaag je achtergrond.
 • Livebijschriften: je kunt de les automatisch laten ondertitelen, wanneer je dit hebt ingeschakeld moet je onderin het scherm nog wel de taal op Nederlands zetten via de … drie puntjes. Deze zijn naderhand niet terug te lezen.
 • Opname starten: hiermee start je de opname van de les, vraag hiervoor wel toestemming aan de studenten. Deze opname is naderhand te bekijken.
 • Transcriptie starten: deze optie zorgt voor automatische notulen van de les, ook hierbij moet je via de … 3 puntjes nog wel de taal instellen op Nederlands. Deze transcriptie is naderhand te bekijken.
 • Chatbalonnen niet weergeven: tijdens de les worden ongelezen chatberichten bovenin het scherm weergegeven. Wil je dat niet, dan kun je deze optie kiezen.
 • Meldingen dempen: kies deze optie als je tijdens de les niet gestoord wilt worden.
 • Inkomende video uitschakelen: kies deze optie als je een slechte internetverbinding hebt, hierdoor zie je de studenten niet meer, maar gaat de kwaliteit van je verbinding wel omhoog.

In de knoppenbalk bovenin is ook nog een knop links te vinden voor weergave opties.

 • Galerie: je krijgt automatisch een overzicht van de actieve deelnemers, maar ziet niet iedereen.
 • Grote galerie: je krijgt een overzicht van alle deelnemers die hun camera aan hebben.
 • Modus samen: je krijgt een overzicht van alle deelnemers in een zelf gekozen setting zoals een college zaal.
 • Galerie bovenaan: deze optie zorgt ervoor dat je eigen beeld (en van anderen) omhoog geplaatst wordt, waardoor je minder minder naar beneden kijkt tijdens de les.
 • Focus op inhoud: alle deelnemers worden verborgen en je ziet alleen de gedeelde inhoud zoals een presentatie.
 • Volledig scherm: hiermee vergroot je het scherm maximaal.

Tot slot heb je tijdens de online les nog een mogelijkheid om te klikken op de knop + Apps (naast Reacties) om bijvoorbeeld Microsoft Forms direct te starten en een poll te houden onder de studenten.

Rechten instellen

Via de Personen knop kun je klikken op de … 3 puntjes om machtigingen te beheren (wie wat mag tijdens de online les), de presentielijst (Aanwezigheidslijst) te downloaden of de les op slot te gooien, zodat niemand er meer bij kan.

PowerPoint, je scherm of een Whiteboard delen tijdens de les

Tijdens de les kun je met behulp van de deelknop het deelvenster openen. Je hebt daar drie opties.

 1. Je kunt een scherm/venster delen die je open hebt staan op je computer, zodat studenten kunnen meekijken met jouw scherm en handelingen daarin. Als je een filmpje wilt delen, zet dan wel eerst het schuifje ‘Met computergeluid‘ aan voordat je je scherm deelt.
 2. Je kunt een Whiteboard starten waarop je met elkaar kunt tekenen tijdens de les. Kies hier voor Microsoft Whiteboard, omdat de gemaakte whiteboards worden opgeslagen in de app Microsoft Whiteboard die je later weer kunt oproepen via Office 365 of de Whiteboard app. Na het openen van het whiteboard kun je kiezen of studenten mee mogen schrijven op het whiteboard, of dat je het als ‘alleen kijken’ deelt.
 3. Je kunt een PowerPoint presentatie starten waarbij alle studenten de presentatie zien en jij dit mondeling kunt toelichten (klik daarvoor op een recent geopende PowerPoint of op ‘In OneDrive zoeken’ om een andere PowerPoint te openen.

In alle gevallen dien je wel vooraf te kiezen hoe je wilt dat de inhoud gedeeld wordt met de studenten. Dat is de Presentatormodus. Zo kun je voor de inhoud gaan zitten, of ernaast, of als een presentator er schuin voor zitten, waarbij je ook nog een achtergrond kunt toevoegen voor het gekozen effect.

Hand opsteken en andere reacties

Wanneer studenten iets willen vragen tijdens de les kunnen ze hun hand opsteken via de knop Reageren. Je ziet dan als docent dat iemand iets wil zeggen of vragen. Ook kunnen studenten een reactie geven zoals een hartje of applaus als ze willen reageren, zonder te spreken.

Chatten tijdens de les

Naast gesproken vragen kunnen studenten ook vragen stellen via de chat tijdens de les. Daar kun jij als docent natuurlijk ook berichten in plaatsen, of bestanden delen, of een andere functie van de chat gebruiken. De chats zijn na de online les terug te lezen in het kanaal.

Breakout rooms gebruiken

Je kunt tijdens de online les de klas verdelen in kleine groepjes via de knop Vergaderruimten. Deze groepjes kun je willekeurig aanmaken, of handmatig studenten verdelen over de groepen. Voor een volledige uitleg over de breakout rooms functie kun je deze blog bekijken.

Jouw achtergrond veranderen

Je hebt de mogelijkheid om de ‘Achtergrondeffecten’ te activeren, waardoor je als docent zelf wel goed zichtbaar bent, maar je achtergrond een blur (vervaging) krijgt, of een andere afbeelding getoond wordt. Handig als je thuis zit of als je de focus goed wilt behouden voor de studenten, zonder afleidingen op de achtergrond. Deze optie is ook aan te raden richting studenten die bezorgd zijn over hun privacy.

De les opnemen

Omdat het online is heb je ook een hele interessante extra mogelijkheid onder de knop met de drie puntjes voor meer opties, je kunt namelijk de les opnemen, zodat studenten dit kunnen terugkijken. Door op ‘Opname starten’ te klikken wordt de les opgenomen en direct opgeslagen in de bestanden van het Team. Je hoeft hier verder niks meer voor te doen, anders dan – wanneer je bijna klaar bent met de les of uitleg – op ‘Opname stoppen‘ te klikken via diezelfde knop. De les zal dan ook tevoorschijn komen (na verwerkingstijd) in Teams, met de bijbehorende chat (indien gebruikt). Zo kunnen studenten gemakkelijk zaken terug vinden en kijken omdat ze het gemist hebben, of omdat ze het nog eens willen bekijken. Vraag wel vooraf toestemming voor opname.

De les afsluiten

Je kunt de les verlaten door op de rode knop Verlaten te klikken. De les loopt dan wel door voor de andere deelnemers. Je kunt de les ook beëindigen voor iedereen, door op het pijltje ernaast te klikken en te kiezen voor Vergadering beëindigen.

Zo simpel is het!

Dus heb jij je klas al in Teams? Dan is het starten van een online les dus zo simpel als één klik op het camera icoontje om te beginnen. Het is een ideale manier van lesgeven (of vergaderen) als je niet fysiek bij elkaar kunt komen. Nu je weet hoe je de les kunt organiseren wordt het tijd om de online les te verzorgen. In deze blog lees je alle stappen daarvoor.

28 gedachten over “Teams: stap-voor-stap een online les organiseren”

 1. Wat een heerlijke duidelijke uitleg! Uitdagend om meteen aan de slag te gaan. Heel fijn dat je het onderwerp van de les direct kunt aangeven en dat de opname In Stream terecht komt. Waar wachten we nog 🤗..

  Beantwoorden
 2. Inmiddels heb ik ervaring opgedaan met online les geven via Teams. Jouw uitleg is heel bruikbaar.
  Waar ik nog tegen aan loop, is dat ik mijn studenten niet allemaal in beeld kan krijgen. Ik zie er vier, die het laatst iets gezegd hebben. Het lukt me niet om de anderen in beeld te krijgen. Het lukt me ook niet om meer dan vier studenten in beeld te krijgen.
  Heb je daar een oplossing voor? Of anders gezegd: hoe ga jij daar mee om?

  Beantwoorden
  • Je krijgt in Teams alleen de vier mensen in beeld die actief aan het praten zijn. Alle andere komen onderin beeld in een soort rij met video’s. Het wisselt automatisch. Je ziet dus nooit al je studenten bij een grote groep tegelijkertijd. Dat zou misschien ook een beetje druk zijn in beeld.

   Beantwoorden
 3. Klopt het dat het gedeelde whiteboard maar een beperkte functionaliteit heeft? Ik zie alleen de mogelijkheid om te schrijven terwijl juist typen, geeltjes plakken etc zo fijn zou zijn.

  Beantwoorden
   • Via de iPad-app heb ik meer functies. Mijn iPad Pro maakt het ook mogelijk om met Appel Pencil te werken. En geeltjes heeft deze ook in de app (en nog veel meer)

    Mooiste is: je logt in via je Office365-inlogs en via de cloud synchroniseert hij ‘m op meerdere manieren: evt. met anderen die je kan toevoegen én met MS Teams in m’n Macbook. Als ik dan op m’n iPad Pro teken zie ik dat in een scherm op m’n Macbook meteen terug.

    Beantwoorden
 4. Hoi, ik kan nergens een videocamera vinden terwijl ik deze bij instellingen wel aan heb staan. Komt dit doordat ik op mijn IPad werk?

  Groet,
  Jenna

  Beantwoorden
 5. Ik heb net geoefend met teams om te vergaderen met twee collega’s en ik kreeg maar 1 iemand in beeld en mijzelf klein rechtsonder beneden. Als ik dan op de andere persoon drukte kwam die persoon in beeld maar verdween de ander weer. We voerden wel met z’n drieen een gesprek.
  Het tweede waar ik tegenaan liep, is dat ik camera uit of aan kan doen maar niet achtergrond kan vervagen. dat knopje komt nergens tevoorschijn ook niet onder knop 4…

  Beantwoorden
 6. Hallo,
  Heel erg bedankt voor heldere uitleg! Ik vroeg me af: hoe anders is het bij Live Event die je bij Teams instelt? Hoe kan ik daar mijn PowerPoint delen? Ik kwam er niet uit vandaag tijdens mijn les en schakelde toch over op een gewone “vergadering “.

  Beantwoorden
  • Een Live event vraagt iets meer techniek en je hebt eigenlijk 2 personen nodig om het te organiseren. Je kunt wel je scherm delen, maar niet een PowerPoint voorstelling zoals in een ‘vergadering’.

   Beantwoorden
 7. Pingback: Microsoft Teams
 8. Prima instructie Ashwin, heel nuttig in deze tijd.
  Weet je ook of het mogelijk is te voorkomen dat studenten steeds de microfoon van de docent uitzetten?

  Beantwoorden
 9. Dankjewel voor de heldere uitleg. Hoe komt het dat ik in het ene kanaal wel een “vergadering kan plannen” (algemeen kanaal) en in een ander kanaal die optie niet krijg (kanaal speciaal gemaakt voor online lessen met de helft van de teamleden)?

  Beantwoorden
 10. Heldere uitleg. Het werkt ook prima.
  Maar waar ik nog benieuwd naar ben is of het ook mogelijk is dat de leerlingen (klas) alleen maar de leerkracht zien tijdens een instructie, ik gebruik namelijk ook wel de whitebord hier aan de muur, dus dat de lln dat zien en mij dus in het groot, niet nog 3 anderen in beeld.
  Oftewel; is het mogelijk dat leerlingen alleen mij zien in hun scherm? Meesten werken met de app Teams.

  Beantwoorden
 11. Duidelijke uitleg! Ik heb nog een vraag: kan ik achteraf ook nog zien wie er deelgenomen heeft aan de vergadering? Dus als ik de vergadering al heb afgesloten.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.