Teams als vervanger van WhatsApp

Nu de AVG is ingegaan zijn alle apps waar je geen verwerkersovereenkomst mee hebt als school ineens niet meer zo vanzelfsprekend om te gebruiken als daarvoor.

WhatsApp en de AVG

WhatsApp wordt door veel docenten gebruikt om te communiceren met hun klassen en studenten, maar is dat AVG proof? Die vraag stelde ik op Twitter en kreeg veel reacties, maar de conclusie is: nee, WhatsApp is niet AVG proof, omdat de gebruiksvoorwaarden veel ruimte geven aan Facebook voor verwerking van gegevens voor commerciële doeleinden. Daarnaast gaan ze geen verwerkersovereenkomsten aan, waardoor je als school niet kunt borgen waar de gegevens blijven.

Een verbod dan maar? Nee, want als je geen persoonsgegevens deelt, is er niet zoveel aan de hand. Maar wanneer je in een groep zit worden automatisch telefoonnummers, profielfoto’s en namen gedeeld. Dat zijn persoonsgegevens, waar je als school verantwoordelijk voor kunt zijn. Kortom, een goed alternatief is belangrijk om te hebben en te bieden als school. Daar waar steeds meer scholen Office 365 gebruiken en hier overeenkomsten mee zijn gesloten die AVG proof zijn, is het interessant of je daar iets in kunt vinden.

Bij het Friesland College is Microsoft Teams van Office365 de vervanger voor WhatsApp als het gaat om communicatie tussen medewerkers en studenten onderling. Want Microsoft Teams kun je ook als app downloaden voor je smartphone (iPhone, Android telefoons of Windows phone). Je hebt dan niet alleen beschikking over je gewone groepen (Teams) maar ook over de Chat functie voor 1 op 1 gesprekken of groepsapps met meerdere leden. ​

Downloaden en installeren op je mobiel

​Ga naar de App Store, Google Play store of Windows store op je mobiel. Zoek daar naar ‘Microsoft Teams’, te herkennen aan het paarse logo met de T (zoals de afbeelding bovenaan deze pagina). Download de app en login met je werk/school account. Klaar.

Functies vergelijkbaar met WhatsApp

  • Snel een 1 op 1 chat starten met een medewerker of student, zonder telefoonnummers te hoeven kennen. Je kunt namelijk chatten op basis van de namen in het adresboek.
  • Een groepsapp aanmaken binnen de chat, waar meerdere mensen aan deelnemen.
  • Binnen de chat kun je afbeeldingen, GIF’jes en bestanden​ delen.
  • Je kunt binnen de chat ook personen @mentionen en de tekst opmaken.
  • Audio of video gesprekken starten vanuit de chat.
  • Bestanden die je in de chat hebt gedeeld kun je bekijken via het tabblad ‘Bestanden’.
  • Door al je chats zoeken op woorden en personen.
  • Alle gesprekken in chat kun je ‘dempen’ om notificaties uit te zetten voor bepaalde chats.

Daarnaast extra

Je kunt gewoon gebruik maken van je groepen binnen Teams. Dus de gesprekken, bestanden, opdrachten en Notebooks zijn gewoon beschikbaar vanuit dezelfde app. Je hebt dus nog maar 1 app nodig voor al je snelle communicatie binnen school: Microsoft Teams​. ​

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.