Teams als centraal communicatiekanaal voor een opleiding

Naast het gebruik van Teams voor het werken met een klas door 1 of meerdere docenten of voor docententeams onderling, kan Teams ook als communicatiekanaal dienen voor een hele opleiding. Bij ons wordt nog steeds veel informatie over bijvoorbeeld examinering of specifieke roosterzaken vooral gemaild naar de student of op onze centrale studentenportal geplaatst. In de praktijk blijkt dat dit niet altijd gelezen wordt en daarom hebben we als pilot nu voor 1 groep vmbo-studenten van onze Vavo opleiding een team aangemaakt waar alle studenten lid van zijn.

In dit overkoepelende team (van het type Iedereen) zijn de studenten lid en zijn enkele collega’s gemachtigd om mededelingen te plaatsen over bijvoorbeeld examinering en locatie specifieke zaken. Er zijn 4 kanalen: 

De vier kanalen

Verder staan er allerlei links naar onze portal als tabblad in de diverse kanalen en ook documenten zoals een Teams handleiding en een locatiegids (zie hieronder) zijn als tabblad toegevoegd. Alles op 1 plek dus. 

Locatiegids in Teams

Het kanaal Vragen en antwoorden is het enige kanaal waarin de studenten ook in de gesprekken iets kunnen toevoegen. Zo kunnen ze ook elkaars vragen lezen en voorkom je dat je veel mails met dezelfde vraag moet beantwoorden. In alle andere kanalen zijn moderatoren ingesteld en staat het gebruik van de gesprekken voor de studenten uit. Dit kun je instellen via de nieuwe mogelijkheid Kanaal beheren, die je vindt als je op de 3 puntjes achter een kanaal klikt. Hieronder zie je de kanaalinstellingen zoals we die nu gebruiken.

Kanaalinstellingen

Alle studenten hebben intussen toegang tot het team gekregen via een teamcode en hebben ook de mobiele Teams app geïnstalleerd. Dat was eigenlijk in een half uurtje geregeld in de mentorles. We gaan dit de komende maanden monitoren en bij de studenten vervolgens informeren of ze deze manier van communiceren prettiger vinden dan de mail en onze portal. Mijn verwachting is dat we via deze weg meer studenten gaan bereiken en dat ze beter geïnformeerd zullen zijn, maar de praktijk moet dat gaan uitwijzen. Wordt vervolgd dus.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.