Teams, aankondigingen oktober 2017

Microsoft zet vol in op de ontwikkeling van Microsoft Teams. Op 25 oktober was er een ‘Ask Microsoft Anything’ sessie voor Microsoft Teams. Naast veel technische zaken zijn er ook een aantal publieke aankondigingen gedaan die vooral interessant zijn voor het onderwijs:

 • Je kunt straks kanalen ‘alleen lezen’ maken, zodat je het kunt gebruiken voor bijvoorbeeld (rooster) mededelingen. Studenten kunnen er dan niet op reageren.
 • Er komen binnenkort vastgezette berichten in ‘Gesprekken’, zodat belangrijke zaken bovenaan blijven staan.
 • Er komen kanalen voor ‘specifieke personen’ uit het team, zodat je bijvoorbeeld met projectgroepen kunt gaan werken, die ieder en eigen kanaal hebben.
 • In het tweede kwartaal van 2018 kun je video vergaderingen (of zoals wij ze gebruiken; online lessen) opnemen en later terugkijken. Ideaal voor studenten die een les gemist hebben!
 • Je kunt binnenkort mensen toevoegen aan een team van buiten de organisatie, enkel met een mail-adres waar een Microsoft Account  aan gekoppeld is (dit hoeft geen Office 365 account te zijn). Dit kan interessant zijn als je veel met BPV bedrijven werkt of externe opdrachtgevers.
 • Er wordt gewerkt aan onderscheid tussen Outlook en Teams groepen, zodat je Teams groepen straks niet meer in Outlook ziet, ondanks dat het allemaal Office 365 groepen zijn. Dit lost de nodige verwarring op.
 • Er wordt gewerkt om alle mogelijkheden van de desktop software ook naar de mobiele apps van Teams te krijgen.
 • Later dit jaar komt de mogelijkheid om de microfoon van alle kijkers te ‘dempen’ tijdens een video vergadering, dit kan handig zijn als je iets uitlegt tijdens een online les bijvoorbeeld.
 • Er wordt gewerkt om de groepskalender van het Team te laten zien in Teams. Dit zie je nu alleen nog in Outlook, bij de groepsagenda’s.
 • Er wordt gewerkt aan het toekennen van ‘Opdrachten’ aan geselecteerde studenten, in plaats van de hele klas.
 • Er komt een ‘Niet storen’ functie naar de Teams smartphone app, zodat je bijvoorbeeld na schooltijd de meldingen niet krijgt. Deze functie zal tijdgebonden zijn en dempt tijdens die periode de notificaties.
 • In het tweede kwartaal van 2018 komt er een whiteboard functionaliteit in Teams, zodat je tijdens een online les (video vergadering) een digitaal whiteboard kunt gebruiken.

Je ziet het, er komt volop moois aan! Er zijn nog een aantal veelgevraagde features voor het onderwijs die eraan komen, maar daar mag ik helaas nog niets over schrijven (van Microsoft). Zodra dat mag zal ik dat zeker doen!


Toevoegingen 5 november:
De inkt is nog maar net droog van deze blog en Microsoft maakt alweer meer bekend! Dit komt er nog bij:

 • Binnen afzienbare tijd komt er een toevoeging aan voor ‘Opdrachten’. Studenten krijgen dan bij ‘Activiteit’ een notificatie dat er een nieuwe ‘Opdracht’ is geplaatst. Daarnaast komt er een melding van in ‘Gesprekken’ met een directe link naar de opdracht.
 • De notificaties zien ze ook op hun smartphone in de Teams app.
 • Ze werken aan de mogelijkheid om de ‘Opdrachten’ functie ook op de smartphone of tablet te gebruiken.
 • De ‘Opdrachten’ zullen binnenkort in een lijst worden weergegeven, zodat studenten makkelijker zien wat ze allemaal nog moeten doen.

3 gedachten over “Teams, aankondigingen oktober 2017”

 1. Prachtig allemaal.
  Maar wat als je je team een mailtje wilt sturen?
  Misschien zijn ze hun tijd een beetje te ver vooruit of gaan ze te snel.
  We zijn er nog niet aan toe om binnen het werk alleen te chatten. Het is raar dat dezelfde funkties in de verschillende applicaties er verschillend uitzien.
  Maar vooral het ontbreken van een mailfunktie in teams is echt onhandig.

  Beantwoorden
  • Dag Sjoerd,
   Je kunt een mailtje direct naar het team sturen. Dit doe je door op het kanaal de drie bolletjes (…) aan te klikken en dan ‘E-mail adres ophalen’. Het mailtje komt dan in het team te staan, waarna erover gechat kan worden.

   Teams is inderdaad een totaal andere aanpak dan Outlook. Gelukkig bestaan beide nog en heb je als gebruiker van Office 365 de keuze welke je wilt gebruiken.

   Beantwoorden
 2. Dat ben ik niet met je eens Sjoerd. Soms moet je niet _te_ veel rekening houden met de achterblijvers, de oude techniek, het verleden.
  Je werkt met Teams o.a. om nodeloze of dubbele communicatie te voorkomen. Dan wil je het niet alsnog tweeledig doen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.