Preview: Microsoft Whiteboard

Een whiteboard zoals je dat fysiek gewend bent, maar dan online, waarbij iedereen tegelijkertijd kan meekijken, meeschrijven en meedoen. Dat is de nieuwe Microsoft Whiteboard app die nu beschikbaar is voor Windows 10 en iOS. Daarnaast wordt het binnenkort onderdeel van Microsoft Teams en is het als webapplicatie te gebruiken. Kortom, genoeg reden om eens te kijken hoe en of het werkt!

Wat is het?

In de app krijg je een leeg canvas te zien met daaronder een aantal tools, zoals pennen, gum en markers. Iets wat je verwacht bij een whiteboard. Daarnaast heb je de mogelijkheid om afbeeldingen van je device in te voegen, post-it notes erop te plakken en zelfs je camera te gebruiken voor foto’s.

Leuk aan het tekenen in Whiteboard is dat je ‘Ink to shape‘ en ‘Ink to table‘ hebt, waardoor je snel en gemakkelijk mooie vormen kunt tekenen of tabellen kunt maken. De software herkent het rondje en maakt er vervolgens een keurig rondje van bijvoorbeeld. Alle deelnemers kunnen tegelijkertijd op het whiteboard werken en je kunt het whiteboard canvas zo groot maken als je wilt, dus er is ruimte genoeg.

Whiteboard op de iPad
Whiteboard op de iPad

Wat is er handig aan?

Een online whiteboard brengt veel mogelijkheden met zich mee. Denk aan online lessen waarbij studenten direct meekijken op het whiteboard. Of denk aan het samen brainstormen op een groot vel ‘digitaal’ papier, waarbij je dus geen echt papier gebruikt. Ook kun je straks tijdens een videovergadering of videoles in Teams het whiteboard erbij pakken om zaken te schetsen en uit te tekenen. Doordat je het Whiteboard kunt delen met andere personen in je Office 365 omgeving is het dus een ideale tool om samen te werken. Tot slot kun je de Whiteboards exporteren naar PNG, zodat je je kostbare schetsen makkelijk kunt bewaren. En je kunt meerdere Whiteboards aanmaken, dus ook op die manier kun je het bewaren.

Werkt het?

Ik heb op mijn iPad een whiteboard aangemaakt in de app en vervolgens een ’test student’ uitgenodigd op de iPhone om te kijken of het allemaal soepel en vlekkeloos werkt. Onderstaande video laat beide schermen zien (van de iPad en iPhone) en ik heb de filmpjes tegelijkertijd opgenomen. De vertraging is er bijna niet, dus het lijkt goed te werken. Microsoft zelf heeft een veel mooier filmpje gemaakt, dat een goed beeld geeft van de mogelijkheden.

Conclusie

Een online whiteboard, het is handiger dan je denkt. Vooral als het straks ingebakken zit in Microsoft Teams. De online mogelijkheden voor samenwerken verlopen in mijn test goed en vlot. Dus dit kan voor het onderwijs zomaar eens een hele belangrijke app gaan worden! Vooral voor de lokalen met (of juist zonder) TV-scherm, zonder whiteboard en studenten die op hun eigen device mee kijken.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.