Online lessen verzorgen en opnemen met Microsoft Teams

Afgelopen week had ik voor het eerst een Microsoft Teams videovergadering met collega’s. Een compleet online gebeuren waarbij iedereen fysiek ergens anders was. Het blijft toch een gek idee, maar het werkte super. De kwaliteit van de audio en videoverbinding was trouwens kraakhelder, alles was goed te volgen en we hebben het zelfs opgenomen, zodat collega’s die er niet bij waren het later kunnen terugkijken. 

Als nieuwbakken ‘Microsoft Innovative Educator Expert‘ wil ik graag nieuwe mogelijkheden proberen, om te kijken hoe we die slim kunnen inzetten voor het onderwijs. Vooral het opnemen van vergaderingen is echt een gat in de markt voor het onderwijs volgens mij. 

Microsoft Innovative Educator Expert
Microsoft Innovative Educator Expert

In het mbo zijn studenten steeds meer buiten de school aan het leren. Bij ons doen ze dat bijvoorbeeld in praktijkroutes. Een mooie manier om echte ervaringen op te doen, maar logistiek ook een complexe manier om te organiseren. Want als iedere student ergens anders zit, is het niet altijd even makkelijk om iedere student fysiek te kunnen bereiken. Laat staan als je iets gezamenlijk wilt doen, zoals een uitleg van een docent organiseren en/of bijwonen. Er zullen altijd een paar studenten zijn die op dat moment niet kunnen. Daarnaast kunnen docenten ook niet overal tegelijk zijn en kan het voor studenten heel prettig zijn om uitleg nog eens terug te kunnen kijken, daarom maakte ik ooit dit filmpje over het schrijven van een POP.

Laten we nu even terug gaan naar die Microsoft Teams videovergadering, en laten we het geen vergadering maar een les noemen. Dan kun je die videoles dus volledig online organiseren, iedereen kan deelnemen (binnen het Team) maar hoeft niet (als je niet kunt). Je kunt zelfs gastdocenten erbij vragen wanneer je gasttoegang in Teams aangezet hebt. 

Microsoft Teams videovergadering - afbeelding van Microsoft
Microsoft Teams videovergadering – afbeelding van Microsoft

De interactie is goed te volgen en te zien, zeker met nieuwe opties zoals een onscherpe achtergrond (waarbij het beeld focus legt op de persoon), het delen van je scherm (waar bijvoorbeeld een PowerPoint presentatie op speelt) en het dempen van alle deelnemers (zodat niemand door elkaar praat). 

Tot slot is wat mij betreft dus de grote klapper dat je het met 1 klik kunt opnemen (als je dat natuurlijk goed kenbaar maakt in verband met de AVG). Daardoor wordt de video automatisch geüpload naar Microsoft Stream en kunnen studenten die het gemist hebben, het later op hun gemak terugkijken in Teams. Onze eigen ‘les gemist’! 

Het mooiste van alles is, het werkt allemaal gewoon vanuit Teams. Dus studenten kunnen gemakkelijk deelnemen aan de les vanaf hun laptop, tablet of smartphone. Waar ze ook zijn. In de praktijk, of op internationale stage. Het maakt niet uit. Wanneer je dit soort online initiatieven combineert met ‘ouderwetse fysieke’ ontmoetingen heb je volgens mij een prachtige moderne mix voor het onderwijs te pakken. Eerder schreef ik ook al waarom je Teams wilt gebruiken in het onderwijs, hoe het een ideale vervanger is van WhatsApp (in verband met de AVG) en hoe je opdrachten kunt verrijken met rubrics of zelfs quizzen. Het zijn allemaal technische mogelijkheden die juist voor het onderwijs enorm veel kunnen betekenen!

6 gedachten over “Online lessen verzorgen en opnemen met Microsoft Teams”

 1. Wat prachtig allemaal. Wij op DC hebben ook al eens gevideochat voor de zomervakantie in Teams en het is opvallend gebruiksvriendelijk. In de les heb ik het nog niet geprobeerd! Mooi hoe jij alle mogelijkheden en links beschrijft. Dank daarvoor !

  Beantwoorden
 2. Hallo Ashwin, ik ben hier ook mee aan het experimenteren maar ik loop er tegenaan dat het document dat je deelt tijdens je vergadering (of les), bijvoorbeeld een PowerPoint, niet meegenomen wordt in de opname. Klopt dat of doe ik iets fout?
  Met vriendelijke groet

  Beantwoorden
 3. Hallo Ashwin,
  hoe kan ik meerder mensen tegelijk in beeld zien?
  Zoals de foto hierboven?
  Ik zie nu steeds alleen maar de persoon die het woord neemt.
  Groeten van Lejo

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.