OneNote als portfolio gebruiken

Een portfolio maken in een OneNote kan dat? Ja dat kan! Op verschillende manieren: in OneNote en in de add-in Klasnotitieblok (OneNote ClassNotebook). Ik heb er zelf een gemaakt toen ik vorig jaar een jaarlang een LOB-cursus volgde. Het is erg leuk om op deze manier de stof te verwerken en het is een mooi document geworden om te bewaren en er op een later tijdstip nog eens informatie uit te halen:

Screenshot van mijn OneNote
Screenshot van mijn OneNote

Het fijne van een portfolio in OneNote maken is dat je zelf kan bepalen hoe je de indeling doet en dat je het ieder moment kunt wijzigen, aanvullen, veranderen. Er zijn drie lagen waarin je gaat werken: secties (tabbladen), pagina’s en subpagina’s. Je kan zelfs de kleuren van je tabbladen veranderen. Erg overzichtelijk als je het in de kleuren van de regenboog doet. Dit kan handmatig (rechtermuisknop > sectiekleur). 

Kleuren gebruiken
Kleuren gebruiken

Een portfolio deelt de student met de docent. Het delen kan d.m.v. iemand schrijfrechten geven (handig zodat jij als docent ook feedback kan geven) of de student geeft je alleen leesrechten.

Instellingen voor delen
Instellingen voor delen

Een portfolio maken in een klasnotitieblok kan ook! In een klasnotitieblok wordt een tabblad ‘PORTFOLIO’ gemaakt en de studenten worden er aan toegevoegd. In de inhoudsbibliotheek zou je dan de voorwaarden, opdrachten, formulieren enz. kunnen zetten. De samenwerkingsruimte kan worden gebruikt als studenten bij dezelfde bedrijven stage lopen of in andere projecten samenwerken. Het is mooi dat je alles zelf mag en kan bepalen. In de eigen ruimte van de studenten kunnen zij hun portfolio opbouwen.

Het voordeel van een portfolio laten maken in een klasnotitieblok is dat je als docent direct toegang hebt, kan corrigeren en je de student kan begeleiden. Qua tijd is dit efficienter. Maar omdat ik vind dat een portfolio eigenlijk een mooi document is voor en door de student zelf zou mijn voorkeur uitgaan naar een eigen OneNote, geheel gewijd aan een portfolio, je hebt dan drie lagen: secties, pagina’s en sub-pagina’s. In een klasnotitieblok heb je twee lagen (pagina’s en subpagina’s per tabblad) dat door de jaren heen kan worden meegenomen en worden aangevuld en uiteindelijk dat men het document kan exporteren naar buiten de schoolomgeving. 

OneNote is een hele mooie tool om een portfolio mee te maken. Je kan er documenten aan toevoegen, stagecontracten, gesproken teksten, interviews, YouTube en andere filmpjes. Je kan qua creativiteit helemaal los gaan.

1 gedachte over “OneNote als portfolio gebruiken”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.