Nieuwe functies in Microsoft Teams: april 2020

Nu veel scholen Microsoft Teams gebruiken voor de online lessen, komt er ook meteen veel feedback en vragen los rondom functies en verbeteringen. Microsoft heeft in rap tempo aan een aantal veelgevraagde functies gewerkt en die zullen deze maand beschikbaar komen:

 1. Aanpasbare achtergronden tijdens videovergaderingen
 2. Hand opsteken tijdens videovergaderingen
 3. De videovergadering handmatig beëindigen
 4. Aanwezigheidsrapport downloaden
 5. Digitale activiteit van studenten in Teams monitoren

Aanpasbare achtergronden

Met deze nieuwe functie die je kunt vinden onder de … 3 puntjes tijdens de videovergadering kun je een andere achtergrond kiezen, of je huidige achtergrond blurren. Binnenkort kun je ook zelf plaatjes uploaden als achtergrond. Kies de functie Achtergrondeffecten.

Hand opsteken

Tijdens de videovergadering kunnen deelnemers straks klikken op de knop met ‘handjes’ om hun hand op te steken. Zo kun je straks makkelijker zien wie je het woord kunt geven tijdens de les.

De videovergadering handmatig beëindigen

Je kunt nu als organisator van de les de les handmatig stoppen met slechts een paar klikken! Ideaal, zo weet je zeker dat de videovergadering niet doorloopt zonder dat jij erbij bent. Klik daarvoor tijdens de videovergadering op de … 3 puntjes en kies Vergadering beëindigen.

Aanwezigheidsrapport downloaden

Als je straks klikt op het ‘Personen’ icoontje zie je bovenin de rechter balk met alle deelnemers een pijltje naar beneden. Wanneer je daarop klikt krijg je een CSV bestand met daarin de namen van de deelnemers, wanneer ze ‘binnen zijn gekomen’ en wanneer ze de videovergadering hebben verlaten. Handig om de presentie makkelijker te kunnen doen! Check hierbij eventuele AVG richtlijnen binnen jouw school.

Digitale activiteit van studenten monitoren

Naast de online lessen doen studenten natuurlijk ook van alles in Microsoft Teams. Je kunt dit nu makkelijker bijhouden vanuit ‘Insights‘. Ze hebben in die functie namelijk nu een tabje toegevoegd met Digitale activiteit waarbij je kunt zien wanneer studenten actief zijn geweest en waarmee ze dat zijn geweest. Check hierbij eventuele AVG richtlijnen binnen jouw school. Zie ook dit onderstaande screenshot van Microsoft zelf:

Meer handige functies binnenkort

Daarnaast wordt er momenteel gewerkt aan deze veelgevraagde functies:

 1. Meer personen in beeld hebben tijdens een videovergadering (3×3 layout)
 2. Meerdere chatschermen tegelijkertijd open hebben
 3. Kalender van het team beschikbaar maken in Teams
 4. Opdrachten laten terugkomen in de kalender van het Team
 5. Groepsopdrachten in Opdrachten binnen Teams
 6. Studenten/deelnemers standaard minder rechten geven tijdens een videovergadering

In februari zijn er ook veel nieuwe functies toegevoegd aan Microsoft Teams. Denk hierbij aan een poll/peiling houden, checklisten gebruiken, delen naar Outlook, tags voor subgroepen en meer. Ontdek hier alle 12 functies van februari.

16 gedachten over “Nieuwe functies in Microsoft Teams: april 2020”

 1. Ashwin, wat heb je weer een fijne berichten geplaatst. Ik hoop dat de functies waarvoor je het over hebt snel uitgerold worden door Microsoft. Bedankt voor al jouw info en tips de afgelopen tijd. Zowel leerlingen als docenten konden je heldere berichten en uitleg enorm waarderen.

  Beantwoorden
 2. Beste Ashwin,
  Zowel bij ‘aanwezigheidsrapport’ als ‘monitorfunctie’ svp iets opnemen over AVG borging. Studenten hebben er recht op (AVG) hierover tevoren geïnformeerd te zijn!
  Dit moet je niet heimelijk willen doen! Mag dus zelfs niet!

  Beantwoorden
 3. Bedankt voor de heldere info.
  Zeker in de tijd van afstandsonderwijs is heldere informatie noodzakelijk.
  Deze is overigens ook goed toepasbaar bij veel VO scholen die ook vaak met Teams werken.

  Beantwoorden
 4. Dag Ashwin,
  Duidelijke berichtgeving. Heb jij enig idee wanneer de functie beschikbaar is om 9 personen in beeld te hebben in MS teams. Ik vraag dit omdat we binnenkort een toets gaan organiseren online, dus zou het prettig zijn dat we in 1 ronde alle studenten in beeld kunnen hebben met een aantal docenten.

  gr. Jeannette Kunst

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.