Nieuw schooljaar, nieuwe functies in Teams

Terwijl de meesten van ons lekker op vakantie waren hebben ze bij Microsoft flink doorgewerkt om nieuwe functies klaar te maken voor het nieuwe schooljaar. In deze blog bespreek ik de meest belangrijke updates voor Microsoft Teams, zodat je weer helemaal bij bent.

Het nieuwe startscherm

Het startscherm

Het eerste wat opvalt is het nieuwe startscherm van Microsoft Teams. In plaats van meteen de inhoud in te duiken, zie je nu eerst al je teams (en verborgen teams) als tegels weergegeven. Als je een belangrijk bericht in een team hebt, dan krijg je er zelfs een rood notificatie bolletje bij. En, je kunt de tegels gewoon slepen in de volgorde zoals je ze wilt hebben.

Persoonlijk vind ik het nieuwe startscherm een grote vooruitgang en dan vooral om meer overzicht te krijgen in al je teams. Zo heb je ‘uw teams’ en ‘verborgen teams’ die je kunt open klappen om al je teams te zien. Nog handiger is de functie om te filteren op type team, zodat je gemakkelijk bij al je klassen kunt bijvoorbeeld.

Snel al je teams filteren

Privé kanalen

Eenmaal in je team heb je weer de oude weergave, maar die is nu dus een stuk opgeruimder en rustiger. Je ziet alleen content van dat specifieke team. Inclusief alle kanalen, als je die hebt. Goed daarbij te weten is dat de eerder aangekondigde privé kanalen nu ook echt aanstaand zijn. Het zal gaan werken zoals je verwacht, simpel en snel.

Een rustiger overzicht in je team

Opdrachten

Een hele belangrijke functie voor het onderwijs is ‘Opdrachten’. Deze heeft ook een compleet nieuwe look. Ook hier hebben ze goed geluisterd naar de feedback van alle docenten en is het overzichtelijker geworden. En je kunt nu eindelijk ‘vakken’ hangen aan opdrachten, die je daarna makkelijk kunt filteren en terugvinden.

Het nieuwe scherm voor opdrachten

Het opdrachten scherm is nu duidelijker verdeeld in ‘Aanstaand’ (met daaronder concept opdrachten en daadwerkelijk toegewezen opdrachten) en ‘Beoordeeld’. Ook zie je nu sneller hoever je bent met beoordelen, voor welk vak de opdracht is (welk label je eraan hebt gegeven) en kun je ook filteren op die labels. Ideaal als je een team deelt met meerdere docenten van meerdere vakken.

Ook is het nakijken iets opgeschoond en kun je nu ook zien als docent hoe studenten de opdracht zien.

Door op ‘Weergave voor leerlingen/studenten’ te klikken krijg je de opdracht te zien zoals studenten het ook zien

Verder is het maken van een nieuwe opdracht ook wat logischer geworden. De velden die je als docent zoekt bij het opstellen van zo’n opdracht zijn wat duidelijker neergezet in een logische volgorde. Vooral de ‘categorie toevoegen’ optie is dus nu een waardevolle optie, om zo de opdrachten wat beter te kunnen scheiden van elkaar. Tot slot komt er binnenkort een mooie cijferlijst uit rollen per student, per klas.

Het nieuwe opdrachten scherm

Agenda

Nog een grote verbetering is de nieuwe Agenda in Teams. Je hoeft Outlook niet meer op te starten om een volledig overzicht te krijgen over je schoolweek. Ook nieuwe afspraken maken gaat net zoals in Outlook online en je kunt zelfs ad-hoc een video vergadering starten als je wilt.

Volledige agenda in Teams

Alleen lezen bestanden

Een veelgevraagde functie is ook een map in ‘Bestanden’ waar studenten de bestanden niet van kunnen wijzigen. Die map is er nu, standaard bij ieder klasteam en heet ‘lesmateriaal’. In deze map kunnen alleen docenten bestanden maken en uploaden, studenten kunnen alleen lezen en downloaden.

Lesmateriaal map in Bestanden

Nieuwe aankondigingen

Wat verder een leuke nieuwe toevoeging is, zijn de kop afbeeldingen voor je berichten. Je kon berichten al een kop geven, maar deze kun je nu versterken met een afbeelding erbij. De hele tijdlijn ziet er daardoor meer kleurrijk uit en je trekt meteen de aandacht van je studenten of collega’s.

De nieuwe ‘Aankondigingen’

Bij zo’n aankondiging of bij een ander soort bericht wil je misschien niet altijd reacties hebben. Daarom kun je nu per bericht aangeven of er wel reacties op mogen komen of niet. Dat is handig, zodat je niet meteen het hele kanaal op ‘Alleen lezen’ hoeft te zetten.

Per bericht kiezen wie mag reageren

Nieuwe icoontjes

Tot slot eindig ik met de tegels waarmee ik deze blog begon. Je kunt nu de icoontjes van je team (klas-avatar) wijzigen naar een nog grotere collectie van afbeeldingen, of zelf iets uploaden! Zo kun je je team helemaal persoonlijk maken.

Zelf een afbeelding uploaden als Team icoon

Tot slot, meer beschikbaarheid

Veel nieuwe functies en vertrouwde functies vinden hun weg richting de mobiele apparaten. Zo is de Safari versie nu in preview (zodat je straks alle functies ook hebt op je iPad) en heeft de mobiele app nu de volledige opdrachten functie, zodat je in de trein naar huis ook kunt gaan beoordelen. Houd deze blog in de gaten voor alle nieuwe functies die nog zullen komen maar waar ik nu nog niet over kan/mag schrijven, maar ze zijn heel interessant en geven zeker meer inzicht in je klas…

4 gedachten over “Nieuw schooljaar, nieuwe functies in Teams”

  1. Bedankt Ashwin, wij zijn met ons team ook over aan het stappen naar teams op novacollege Planetenlaan.
    Ik vroeg mij af jullie op het FrieslandCollege ook een tool gebruiken waarmee studenten zichzelf in kunnen plannen op aangegeven tijdvakken voor bijv een examengesprek. Waarbij iedereen de recentste planning heeft?

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.