Microsoft Viva denkt aan je welzijn

Hybride, volledig thuis of gewoon op school? In alle gevallen werk je vast met Microsoft Teams voor je lessen, vergaderingen en communicatie tussendoor. Nu Microsoft Teams niet meer weg te denken is uit ons dagelijkse werk, moeten we ervoor waken dat het niet de overhand neemt in ons dagelijkse leven. Met Viva Inzichten binnen Teams wordt je daarmee geholpen. Deze nieuwe app binnen Microsoft Teams geeft je aan het eind van de werkdag de mogelijkheid om je werkdag goed af te sluiten en daarna je laptop dicht te klappen.

Viva Inzichten (of insights) biedt je een aantal tools om goed te kunnen werken. Zo kun je er vinden hoe je agenda eruit ziet, focustijd instellen, taken die belangrijk zijn maar ook reflectie tools zoals emotie en ademhaling. Je kunt deze app gedurende de dag raadplegen in Teams, maar ook zo instellen dat je aan het eind van de werkdag een aantal stappen doorloopt om je werkdag goed af te sluiten. In deze blog ga ik verder in op die laatste functionaliteit omdat het, vooral bij thuiswerken, je ‘dagelijkse ritje’ naar huis kan ‘vervangen’, zodat je toch je werk achter je kunt laten, terwijl je niet echt thuiskomt als je thuis werkt.

Om de Viva Inzichten te activeren in Teams ga je naar de Apps in de Teamsbalk onderin, en vul je als zoekwoord viva in om vervolgens op Viva Inzichten te klikken op de app te Installeren. Nu is de app beschikbaar in je zijbalk die je soms pas ziet als je klikt op de … 3 puntjes (om alle apps te kunnen zien).

Wanneer je de app opent krijg je een scherm te zien met allerlei informatie die je kunt gebruiken om je welzijn (en die van anderen) te verhogen volgens Microsoft. Wanneer je het voor de eerste keer opent en je kijkt bij Tijd beveiligen krijg je de optie om iedere werkdag een eindtijd in te stellen voor het virtueel pendelen, ofwel, de ‘reis naar huis’. In dit voorbeeld heb ik die ingesteld op 17.00 uur, iedere werkdag.

Vrijdag 17.00 uur

Afgelopen vrijdag rond 16.55 uur sloot ik mijn laatste Teams-vergadering af en kreeg ik automatisch een melding van Viva Inzichten. Deze had ik ingesteld bij Tijd beveiligen.

Toen ik klikte op de vraag Klaar om af te ronden? opende Teams de Viva-app automatisch en kon ik in een paar stappen mijn dag afronden. Microsoft heeft gekozen voor een mix tussen zaken wegschrijven naar taken, een blik op de volgende werkdag en twee reflectieve vragen/acties.

Taken wegschrijven

Dit onthouden, dat onthouden, na een werkdag zijn er veel zaken die je wellicht in je hoofd hebt. Aan het eind van de dag moedigt Microsoft je aan om je hoofd leeg te maken en deze taken in vullen, zodat je ze de volgende werkdag weer kunt oppakken.

Een blik op de volgende werkdag

Om later op de avond niet meer te kijken wat de volgende dag brengt krijg je daarna een overzicht van afspraken die de volgende werkdag in je agenda staan. Omdat dit op vrijdag was, kreeg ik een overzicht voor de maandag daarop.

Reflectie

Hoe voel je je aan het eind van de dag? Je kunt dit middels een emoji aangeven, waarbij Microsoft beloofd dat je input privé blijft. Zie het als een soort emoji dagboek, want in de Viva app binnen Teams kun je het verloop hiervan terugkijken.

Even op adem komen…

Tot slot krijg je een filmpje te zien met een bewegend rondje. Wanneer je de animatie volgt met je ademhaling voor de volle minuut zou dat een fysieke oefening moeten zijn om echt even op adem te komen en ook tot rust te komen na een drukke dag. Apple Watch bezitters herkennen deze oefening, omdat ook daar deze ademhalingsoefening wordt gebruikt voor het welzijn van de gebruiker.

Klaar!

Wanneer je alle stappen hebt doorlopen ben je klaar voor de dag en is het ook de bedoeling dat je de laptop dichtklapt. Juist dat laatste is met thuiswerken/hybride werken een uitdaging, maar door deze stappen zo te volgen lukt het misschien beter om de werkdag ook echt af te sluiten.

Stiltetijd instellen in de mobiele app

Als je laptop dicht is, of je computer uit staat krijg je geen meldingen meer van Teams. Maar als je de app ook op je mobiele telefoon hebt staan, gaan de meldingen wellicht gewoon door. Gelukkig kun je heel gemakkelijk ook deze uitzetten wanneer je niet gestoord wilt worden. Tik in de Teams mobiele app op je Foto en tik op Meldingen. Tik daarna op Tijdens stiltetijd om je stiltetijd aan te passen. Je kunt stille uren en dagen aangeven waarop je geen meldingen wilt ontvangen vanuit de mobiele app van Teams. Indien je lid bent van meerdere organisaties (bijvoorbeeld ROC’s in Teams) dan moet je dit instellen per organisatie.

Met Microsoft Viva en Microsoft Teams kun je op deze manier hybride werken/thuis werken in een gezonde balans houden die passend is voor jou en jouw situatie.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.