Microsoft Teams updates mei 2021

De ontwikkelingen bij Microsoft Teams staan niet stil. Er komen tussen nu en augustus van dit jaar allerlei nieuwe updates aan die het nog leuker, makkelijker en prettiger maken om te werken en leren met Microsoft Teams. In deze blog lees je wat er allemaal op de planning staat!

Nieuwe weergave tijdens online lessen

Zelf heb ik al een tijdje deze nieuwe dynamische weergave tijdens vergaderingen. Het beeld past zich automatisch aan aan het aantal deelnemers, of er een presentatie wordt gedeeld en hoeveel mensen er in de ‘spotlight’ staan (je kunt straks meerdere kiezen namelijk). Handig is ook dat je dus nu veel beter je studenten kunt blijven zien tijdens het delen van een PowerPoint. Daarnaast heb je de mogelijkheid om de ‘miniaturen balk’ waarin je deelnemers ziet, naar boven te verplaatsen, waardoor je zelf veel natuurlijker in de camera kijkt. Begin uitrol in mei.

Beeld: Microsoft

Meer manieren van presenteren

Voor je eigen gedeelde scherm zitten of ernaast in beeld blijven, je kunt het straks gemakkelijk kiezen voordat je gaat presenteren in het nieuwe deel scherm van een vergadering. Op dit moment krijg ik het alleen werkend wanneer ik een ‘Venster’ deel, dus niet als ik een PowerPoint presentatie rechtstreeks in Teams deel, maar ook dat zou mogelijk moeten worden. In de onderstaande afbeelding zie je hoe dat eruit kan zien (om voor je eigen gedeelde scherm te zitten) en daaronder zie je het nieuwe deel scherm van Teams. Begin uitrol in mei.

Beeld: Microsoft
Nieuwe deel scherm met ‘presentatormodus’ mogelijkheden

Standaard ‘klas onderdelen’ krijgen een nieuwe plek

Nu is het nog zo dat ‘Opdrachten’ en ‘Cijfers’ als tabjes in het kanaal ‘Algemeen’ staan. Dat is best gek, want opdrachten gaan vaak over alle kanalen heen, zeker nu je de opdrachten kunt laten plaatsen in een specifiek kanaal. Daarom worden de algemene onderdelen van het klas team verplaatst naar de zijkant, zodat ze geen onderdeel meer zijn van een kanaal, maar behoren tot het klas team in zijn geheel. Verwacht in augustus.

Beeld: Microsoft

Groepsopdrachten in Teams

Het wordt na de zomervakantie mogelijk om groepsopdrachten te geven in Teams. Je kunt dan bij het aanmaken van een nieuwe opdracht kiezen of je er een groepsopdracht van wilt maken, hoeveel groepen je wilt gebruiken en studenten willekeurig toewijzen of handmatig verdelen over de groepen. Ze leveren uiteindelijk 1 product in namens de hele groep, maar je kunt als docent individuele feedback en beoordeling geven of een groepscijfer geven. Verwacht in augustus.

Beeld: Microsoft

Opdrachten toevoegen aan de agenda’s van studenten

Nooit meer een reden om de deadline te vergeten, want je kunt als docent de opdracht ‘pushen’ naar de agenda van de student. Je kunt dit per opdracht kiezen (zoals in de onderstaande afbeelding) of voor de hele klas aanzetten in de ‘Opdrachten instellingen’ van je klas (te vinden onder de … drie puntjes bij het beginscherm van ‘Opdrachten’). Hieronder zie je de mogelijkheden die je hebt om de inleverdatum te plaatsen in de Outlook agenda. Uitrol in mei.

Kies wie de opdracht in zijn agenda krijgt

Meer nieuws voor opdrachten

Je kunt straks Whiteboards toevoegen aan de opdracht, zowel als ‘bron’ voor de student, maar ook als leeg document waarop studenten het werk kunnen maken (zie ook onderstaande afbeelding). Daarnaast kun je straks ook apps zoals Nearpod toevoegen aan opdrachten. Beide verwacht in augustus. Vanaf mei kunnen studenten via de mobiele app van Teams een foto maken van fysiek gemaakt werk om in te leveren als opdracht en vanaf juni kun je opdrachten geven aan maximaal 300 studenten tegelijkertijd (maximum is nu 200). Tot slot kun je vanaf mei gemakkelijker een quiz maken in Teams, omdat Forms meer geïntegreerd is in het systeem. Vanaf augustus kun je daar zelfs een tijdslimiet op zetten middels een timer die afloopt voor de student.

Beeld: Microsoft

Meer inzicht in je klas, afdeling en school met insights

Data ondersteund werken, je ziet het steeds meer in het onderwijs en Teams kan daarbij helpen. Met de app ‘Insights’ die je kunt toevoegen aan je klas team krijg je meer inzicht in de activiteit binnen de klas. Met de nieuwe spotlight functie krijg je snel en gemakkelijk inzicht in hoe je klas ervoor staat. Daarnaast komt er juli de mogelijkheid om dit ook vanaf je smartphone te bekijken als docent en wordt het mogelijk om data in te zien voor de hele school.

Voorbeeld van spotlight kaarten om snel te zien hoe je klas ervoor staat
Beeld: Microsoft

Forms vragen stellen tijdens lessen

Door voorafgaand aan de ‘losse’ vergadering ‘Forms’ als app toe te voegen aan de vergadering (via het + teken) kun je tijdens de vergadering vragen stellen waar studenten op kunnen reageren. Je kunt deze vragen al vooraf klaarzetten, zodat je dit niet tijdens de les hoeft te doen. De functie werkend krijgen vraagt even wat aandacht, daarom heeft Microsoft dit stappenplan gemaakt. Maar als je het werkend hebt, dan kun je ook vragen toevoegen tijdens de vergadering en werkt het soepel. Begin uitrol in mei, vanaf augustus ook in kanaal vergaderingen.

Beeld: Microsoft

Verbeteringen in Microsoft Whiteboard tijdens de les

Door de nieuwe dynamische weergave tijdens online lessen wordt het Microsoft Whiteboard ook beter, want je blijft je studenten zien. Daarnaast kun je middels digitale pennen, markers, stickers, post-its en getypte tekst je whiteboard helemaal mooi maken. Ook heb je straks de beschikking over een ‘laser pointer’, zodat je iets gemakkelijk kunt aanwijzen op het bord en kun je studenten de mogelijkheid geven om ook zaken aan te wijzen op het bord die meer uitleg behoeven. Tot slot krijg je direct aan het begin bij het openen van het Whiteboard de vraag of studenten mogen meeschrijven op het bord of niet. Verwacht in augustus.

Beeld: Microsoft

Andere handige nieuwe functies

  • Je kunt in breakout rooms vanaf nu gemakkelijker studenten verplaatsen tussen kamers, zonder dat je de hele kamer hoeft te sluiten. Uitrol vanaf mei.
  • Je kunt groepen in breakout rooms ‘vast zetten’ zodat je die groepen later weer kunt gebruiken. Uitrol vanaf mei.
  • PowerPoint voor Windows krijgt een knop ‘Presenteer in Teams’ zodat je gemakkelijker je presentatie kunt starten. Uitrol vanaf juni.
  • Een Teams-vergadering kan vanaf mei maximaal 1000 deelnemers bevatten (alleen voor A3 en A5 licenties).
  • Veel functies van de Teams desktop app komen naar de webversie van Teams in augustus, zoals blurren van de achtergrond en live reacties middels emoji.
  • Je kunt vanaf mei het chatten in Teams tussen studenten onderling helemaal uitzetten, ze kunnen dan alleen nog chatten met docenten en/of als er een docent in de chat gekoppeld is.
  • Je kunt als organisator van de les de video uitschakelen van iedereen of bepaalde studenten (net zoals je iedereen of bepaalde studenten kunt dempen).
  • Opnamen van online lessen kunnen vanaf augustus beperkt worden voor deelnemers zodat ze de opname bijvoorbeeld niet kunnen downloaden.

3 gedachten over “Microsoft Teams updates mei 2021”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.