Maak je PowerPoint mooier

Zowel tijdens de online les als bij je instructievideo gebruik je waarschijnlijk een PowerPoint presentatie. In deze blog geef ik een aantal tips die ik zelf heel vaak gebruik als ik een presentatie maak. Voordat je verder leest is het goed om te weten dat ik deze tips heb geschreven voor PowerPoint gebruikers op de laptop/desktop die PowerPoint als programma hebben geïnstalleerd op de computer.

Tip 1: Gebruik de standaard pictogrammen

Nog niet iedereen kent deze handige optie binnen PowerPoint, daarom begin ik ermee. In PowerPoint zit een hele pictogrammenbibliotheek, die daarnaast ook afbeeldingen en bijvoorbeeld stickers bevat. Alles rechtenvrij te gebruiken en de pictogrammen kun je zelfs aanpassen aan een gewenste kleur. Je vindt de pictogrammen onder de kop Invoegen en dan Pictogrammen.

Zoals je hieronder ziet open je een grote bibliotheek aan ‘Voorraadafbeeldingen’ die je kunt gebruiken om je presentatie te verrijken. Je hebt de keuze uit allerlei pictogrammen, afbeeldingen, personen, stickers en illustraties.

Mocht je een pictogram of illustratie willen wijzen van kleur? Klik dan eerst op het item, kies Graphic-indeling en verander de kleur bij Graphic-opvulling.

Tip 2: Voeg nog meer afbeeldingen en emoji toe

Mocht je niet genoeg hebben aan de grote voorraad die je kunt vinden in PowerPoint? Dan kun je je PowerPoint programma ook nog uitbreiden met extra invoegtoepassingen zoals het Emoji keyboard en Pexels. Klik op Invoegen en kies onder Invoegtoepassingen voor de knop Invoegtoepassingen downloaden.

Zoek nu naar het Emoji keyboard voor een grote collectie aan emoji (die je in verschillende kleuren en groottes kunt toepassen) of zoek naar Pexels voor rechtenvrije afbeeldingen.

Wanner je deze invoegtoepassingen hebt gedownload kun je ze vinden onder de taakbalk bij Invoegen. Vanuit daar kun je alle afbeeldingen oproepen die je nodig hebt.

Tip 3: Vormen gebruiken

Naast afbeeldingen, illustraties en pictogrammen kun je natuurlijk ook de standaard vormen gebruiken binnen PowerPoint. Bijvoorbeeld om een deel van de presentatie op te vullen, zodat je een geheel krijgt van vormen, afbeeldingen en tekst.

Als ik deze tips combineer krijg ik bijvoorbeeld onderstaande afbeelding:

Tip 4: Iconsdb en Unsplash

Naast deze bronnen die je in PowerPoint kunt vinden gebruik ik zelf ook vaak twee websites: Iconsdb en Unsplah. Op Iconsdb kun je allerlei pictogrammen en iconen vinden die je ook kunt downloaden in een door jouw gewenste kleur. Unsplash is een soort van Pexels met ook rechtenvrije afbeeldingen die je kunt gebruiken in je presentaties.

Tip 5: Tover je PowerPoint om tot instructievideo

Als je je PowerPoint helemaal mooi hebt gemaakt is het een ideaal moment om dit vast te leggen als een video. Je kunt binnen PowerPoint de diavoorstelling opnemen (al dan niet met jouw webcam-beeld onderin). Klik daarvoor op Diavoorstelling en kies voor Diavoorstelling opnemen.

Daarna opent zich het scherm voor de presentator en kun je ervoor kiezen om jouw webcam aan of uit te doen. Zet je microfoon wel aan, anders is je uitleg bij iedere dia niet te horen. Klik daarna op de rode knop om te diavoorstelling op te nemen.

Loop vervolgens de presentatie door zoals je dat normaliter ook zou doen voor de klas. Klik op dezelfde rode knop om de opname te stoppen en kies Voorstelling beëindigen om terug te keren naar PowerPoint. Kies daarna voor Bestand, Exporteren en opslaan als video. Deze video’s kun je handig inzetten als instructievideo voor bijvoorbeeld asynchroon online onderwijs. Ben je benieuwd hoe dat eruit ziet? Lees dan deze blog.

2 gedachten over “Maak je PowerPoint mooier”

  1. Dank Ashwin, weer erg praktisch. Tip 2 is echter afhankelijk van het office pakket van je school. Wij hebben vanuit nhlstenden helaas geen toegang
    Mvg
    Lydia Kruiper

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.