Leerhulpmiddelen gebruiken

Moeite met lezen? Een (nieuwe) taal leren? Hulp nodig? Binnen Word, OneNote, Outlook, de Edge browser en Teams zit de ‘Insluitende lezer‘. Dit hulpmiddel helpt studenten om beter te lezen, de tekst te begrijpen of om woorden te leren. Ik ben zelf geen taaldocent, maar ik heb wel ervaren dat sommige studenten lezen enorm lastig kunnen vinden, zeker als ze dyslexie hebben. Grotere letters, afstand en het ‘opknippen’ van woorden werkte dan vaak goed. Dat kan allemaal in deze insluitende lezer, maar er is meer mogelijk. Al eerder schreef ik dat ‘Word online kan voorlezen‘ en dat is dus ook van toepassing op de eerder genoemde applicaties. Nieuw hierbij is het ‘beeldwoordenboek’ dat ervoor zorgt dat bepaalde woorden een beeld erbij krijgen, zodat je sneller de betekenis snapt van een bepaald woord. Dat is niet alleen handig voor het lezen, maar ook als je een rijtje woordjes moet leren in een andere taal zonder dat je er een beeld bij hebt. Microsoft ondersteunt steeds meer talen, dus het is ook een interessant hulpmiddel bij het leren van een nieuwe taal.

Insluitende lezer openen

De insluitende lezer zit vaak ‘verstopt’ achter de optie ‘Beeld’. Dat komt omdat het beeld daadwerkelijk anders wordt wanneer je de insluitende lezer activeert. In Microsoft Teams zit de insluitende lezer verstopt achter de drie puntjes (…) naast een bericht.

Insluitende lezer in Word
Insluitende lezer in Word
Insluitende lezer in Teams
Insluitende lezer in Teams

Voorbeelden van gebruik

Wanneer je de insluitende lezer hebt geactiveerd krijg je de tekst te zien en heb je verschillende opties om de weergave aan te passen. Wat al direct zichtbaar is, is de afspeelknop om de tekst te laten voorlezen in de desbetreffende taal. Daarnaast kun je ook klikken op (een groot aantal) woorden, om een plaatje erbij te krijgen. Daarbinnen kun je ook weer klikken om het enkele woord te laten voorlezen. Iets wat heel handig is om bijvoorbeeld de uitspraak te oefenen.

Beeldwoordenboek

Woorden oefenen in het Nederlands


Woorden oefenen in het Duits

Nog meer focus

Daarnaast kun je ook nog lettergrepen verduidelijken en ook woordsoorten aangeven. Tot slot is de focus mode een fijne aanvulling om per regel alles goed te kunnen lezen.

Focus lezen
Focus lezen

Benieuwd hoe het allemaal werkt? Bekijk dan zeker dit filmpje van Willem Karssenberg en attendeer studenten op deze handige hulp, ingebakken in Office 365!

1 gedachte over “Leerhulpmiddelen gebruiken”

  1. Dank voor de goeie tip!

    Heb in Word onder ‘Beeld’ ‘Leerhulpmiddelen’, ‘Tekst afstand vergroten’ uitgetest. HEEL HANDIG!
    Ook ‘Voorlezen’ is soms handig.

    Dank

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.