Interactieve video maken in Stream

Een nieuwe functionaliteit die onlangs is toegevoegd aan Stream, de video-app binnen Office 365, is dat je aan je video’s een Forms quiz kan toevoegen. Dus de studenten kijken dan de video en op door jou ingestelde tijden verschijnt een formulier in beeld waarin ze enkele vragen moeten beantwoorden, waarna ze weer verder kunnen kijken.  

Het toevoegen van zo’n formulier in Stream is heel eenvoudig. Allereerst maak je de quiz in Forms en geef je het een logische naam. Bedenk hierbij dat je voor elk moment waarop je in de video een of meerdere vragen wil stellen een apart formulier moet maken, want helaas is het nog niet zo dat alles in hetzelfde formulier bij elkaar komt.  

Wanneer je je quiz hebt gemaakt kies je bovenaan rechts voor Delen en kopieer je de link die nodig is om het formulier in te vullen. Vervolgens ga je naar Stream en open je de video waarbij je de vragen wilt toevoegen. Speel de video af tot het moment waarop je de vragen wilt invoegen. Zet de video op pauze en klik naast de video in het vak waar Interactiviteit boven staat op + Nieuwe toevoegen. Vervolgens plak je daarin de link naar je quiz en geef je de naam van het formulier op. Je ziet ook nog de positie op de tijdlijn waar de video zal stoppen om het formulier te tonen. Klik tenslotte op de roze knop Toevoegen aan tijdlijn en het formulier staat erin. Wil je verderop in de video nog meer vragen toevoegen, maak dan een nieuw formulier aan en werk vervolgens dezelfde stappen weer door om dat toe te voegen. 

Tijdens het afspelen van de video door een student zal de video automatisch stoppen op het moment dat jij hebt aangegeven en wordt het formulier geladen. De student vult het in en klikt dan op Doorgaan naar video om weer verder te kijken. Wil je zien wat men geantwoord heeft, ga dan naar het formulier in Forms en kijk bij de antwoorden die in het formulier zijn opgeslagen. 

Dit biedt mogelijkheden bij bijvoorbeeld de voorbereiding van een les, wanneer je het principe van flipping the classroom wilt hanteren. Je laat de studenten voorafgaand aan de les de theorie in een video bekijken en bevraagt ze ook meteen over die stof. Het is ook voor jou een controle of ze de video wel hebben bekeken. Vervolgens kun je in de les de verdieping zoeken door te oefenen met, discussiëren over en samen te werken aan de stof. 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.