Instructievideo’s: online Teams vergaderingen/lessen starten, plannen en opnemen

Om een online Teams vergadering of les te starten of te plannen zijn er meerdere manieren om dat te doen. Je kunt een live vergadering meteen starten vanuit Teams, maar je kunt deze ook inplannen via een kanaal in Teams, via je agenda in Outlook of de Outlook webmail agenda. In onderstaande video’s zie je hoe deze verschillende methodes werken.

Live vergadering starten in Teams

Online Teams vergadering plannen in Outlook

Online Teams vergadering plannen in Outlook webmail

Online Teams vergaderingen plannen via kanaal in Teams

Wil je een online les geven in Teams dan is het verder aan te raden om ook de vergaderopties aan te passen. Hierbij voorkom je dat je studenten de les verstoren doordat ze bijvoorbeeld microfoons van zichzelf of anderen dempen of de presentatie overnemen terwijl jij je verhaal vertelt. Standaard kan iedereen dit doen als je een Teams vergadering aanmaakt, maar dat kun je dus veranderen , zodat alleen jij die mogelijkheden nog hebt. Hoe dat werkt zie je in onderstaande video.

Vergaderopties aanpassen in een Teams vergadering

Tenslotte worden er bij ons op het ROC de komende weken veel mondelingen examens bij zowel Vavo als mbo online afgenomen. Daarbij kun je er ook voor kiezen om dit op te nemen. De video die dan gemaakt wordt, komt terecht in Stream, het videoplatform binnen Office 365. In Stream kun je de machtigingen bij zo’n video vervolgens aanpassen zodat bijvoorbeeld een collega kan meekijken en de student niet meer. Die mogelijkheden zie je in deze laatste video.

Opnemen in Teams en machtigingen in Stream aanpassen

Je scherm delen tijdens een vergadering of les

Tijdens een vergadering of les in Teams kun je je scherm eenvoudig delen. Daarvoor zijn meerdere opties, zoals je bureaublad delen, een programma wat je open hebt staan, bladeren naar een bestand wat je hebt opgeslagen of een interactief Whiteboard. In deze video zie je welke keuzes je hebt als je je scherm wilt delen:

In de tweede video zie je welke mogelijkheden je hebt tijdens het delen van je scherm en hoe je het delen van je scherm weer kunt stoppen:

Een Team voor een klas maken en inrichten

Wanneer je een nieuw team aanmaakt voor een klas zijn er bepaalde zaken die je meteen goed kunt instellen, voordat je je studenten toevoegt. In deze video worden al dit soort stappen en overwegingen getoond. De volgende zaken komen aan bod:

 • Team maken 
 • Naam en icoon aanpassen 
 • Machtigingen voor leden aanpassen 
 • Instellingen wijzigen voor het kanaal Algemeen 
 • Privé kanalen maken
 • Aankondigingen gebruiken 
 • Bestanden delen 
 • Tabbladen toevoegen 
 • Leden toevoegen 
 • Een teamcode gebruiken

Meer leren over online onderwijs?

1 gedachte over “Instructievideo’s: online Teams vergaderingen/lessen starten, plannen en opnemen”

 1. wat een heerlijk heldere uitleg! Ik heb nog wel een vraag over het delen van de notulen of het whiteboard. Want ik heb gemerkt dat ik als eigenaar de notulen wel kan inlezen, maar een student die alleen lid is dat niet kan….

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.