Instructievideo’s en screencasts maken met PowerPoint en delen via Stream

Bij het geven van instructie kun je er bij online lessen voor kiezen om deze asynchroon aan te bieden in de vorm van een instructievideo. Dat geeft je meer ruimte om vooral met de verwerking van die instructie aan de slag te gaan tijdens de les en de les ook voor de sociale interactie in te zetten. De video is ook altijd na de les nog terug te kijken en studenten kunnen dan zelf het tempo bepalen en heen en weer klikken als ze nog extra uitleg nodig hebben.

Het aanbieden van instructie buiten de les wordt ook wel flipping the classroom genoemd en daar is al veel over te vinden. Met de tools in Office 365 kun je hier ook prima mee aan de slag. In PowerPoint zit de mogelijkheid om schermopnames (screencasts) te maken of je presentatie van beeld en/of gesproken tekst te voorzien. Vervolgens kun je een opname uploaden en delen binnen je organisatie via videoplatform Stream. In onderstaande video’s worden deze stappen uitgelegd.

Wanneer je wilt vastleggen wat je op je scherm doet en daarbij uitleg wilt geven, kun je daarvan een schermopname maken met behulp van PowerPoint.

Schermopname maken met PowerPoint

Je schermopname heb je opgeslagen als videobestand. Je kunt bijvoorbeeld ook met de app Camera in Windows 10 of met je mobiel een video opnemen waarbij je jezelf of een bepaalde handeling filmt. De opgeslagen video (meestal een MP4 bestand) kun je vervolgens uploaden naar Microsoft Stream. Daar bepaal je in de instellingen wie de video mag zien.

Video uploaden in Stream en de instellingen aanpassen

Heb je een mooie PowerPointpresentatie, dan kun je die ook voorzien van gesproken tekst en eventueel kun je ook zelf in beeld verschijnen daarbij. Hoe dat werkt zie je in deze video.

Een PowerPointpresentatie opnemen

Als je je PowerPointpresentatie eenmaal hebt opgenomen dan kun je deze met 1 klik publiceren naar Stream. 

Een PowerPointopname publiceren naar Stream

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.