Het klasnotitieblok in Microsoft Teams: een onontdekte parel!

Al jaren werk ik met veel plezier met OneNote voor mijn eigen notities, voor de samenwerking met mijn teamgenoten en met het klasnotitieblok voor trainingen die ik geef. Toch merk ik dat veel collega’s nog weinig weten van de vele mogelijkheden die dit biedt. Daarom deze blogpost om vooral te onderstrepen dat je hiermee een nieuwe stap kunt zetten om je lesmateriaal aantrekkelijk, duidelijk geordend en interactief aan je studenten kunt presenteren en ook nog meerwaarde kunt halen uit de integratie met Microsoft Teams. Het klasnotitieblok is daarmee een handig middel om zowel tijdens je online (synchrone) lessen, maar ook daarbuiten (asynchroon) in te zetten en al het werk van je studenten in hun eigen notitieblok te verzamelen.

De basis

Heel in het kort komt het er bij een klasnotitieblok op neer dat je werkt in een OneNote notitieblok, waarin een specifieke structuur is ingebouwd. Je beschikt namelijk standaard over 4 onderdelen:

 • De sectiegroep Alleen docenten waarin jij met eventueel je collega’s alles kunt klaarzetten en voorbereiden zonder dat de studenten dit zien.
 • De sectiegroep Inhoudsbibliotheek waarin je je lesmateriaal kunt presenteren en zelf kunt ordenen. De studenten kunnen hierin alleen lezen.
 • De sectiegroep Samenwerkingsruimte (CollaborationSpace) waarin iedereen die lid is van het klassenteam kan lezen en bewerken, ideaal dus voor groepsopdrachten.
 • Een persoonlijk notitieblok voor iedere student, waarin alleen hij/zij kan werken en waarin jij als docent kunt meekijken en feedback kunt plaatsen.

De indeling

Het fijne van een klasnotitieblok is dat jij bepaalt hoe het is opgebouwd. Je kunt per les een sectie aanmaken, per week, per periode of per onderwerp en daarin alles op pagina’s bij elkaar zetten. Dat is wel meteen iets om goed over na te denken voordat je begint, want een bepaalde structuur moet voor iedereen die ermee werkt logisch zijn. Je kunt met 5 niveaus werken:

 • Sectiegroep
  • Sectie
   • Pagina
    • Subpagina
     • Sub-Subpagina

De inhoud

Wat erg mooi is aan OneNote is dat je er vele soorten inhoud in kwijt kunt. Je kunt er in typen, tekenen, afbeeldingen plaatsen, tekst mee voorlezen of dicteren (ja, in heel veel talen!), video’s in afspelen, audio en video opnemen als feedback, stickers plakken, labels of sjablonen gebruiken. Ook wiskundige formules of vergelijkingen kunnen door OneNote worden uitgerekend en uitgelegd, waarna er zelfs een oefenquiz in Forms gegenereerd kan worden. Daarnaast zijn vele soorten interactieve oefensites intussen in te sluiten op een OneNote pagina (zie dit overzicht van wat er allemaal al kan) zodat je helemaal niets meer buiten Teams en het klasnotitieblok hoeft te doen. Een YouTube video plaatsen is bijvoorbeeld super eenvoudig: je plakt de link op de pagina en er wordt meteen een afspeelvenster van gemaakt. In onderstaande video zie je wat er allemaal mogelijk is en leg ik de basis uit. 

De combinatie met Teams

Zodra de studenten een opdracht moeten maken, kun je een pagina uit het klasnotitieblok koppelen aan de opdrachten functie en bewerkt elke student dit in het eigen notitieblok. Zo bouwen ze voor jouw vak een soort portfolio op wat ze ook na het beëindigen van de opleiding kunnen meenemen. In deze video zie je hoe het klaarzetten van zo’n opdracht werkt:

Tekenen en lesaantekeningen

Het klasnotitieblok is niet alleen te combineren met de opdrachten in Teams. Je kunt in OneNote ook tekenen en je zou tijdens een online les door je (OneNote) scherm te delen ook je aantekeningen en uitleg op een pagina in het klasnotitieblok kunnen plaatsen. Het fijnste is dan wel dat je bijvoorbeeld een (teken)tablet gebruikt om je aantekeningen rechtstreeks op de pagina te zetten, vergelijkbaar met hoe dat in Microsoft Whiteboard ook werkt. Na de les kunnen de studenten je aantekeningen altijd terugvinden, omdat het in OneNote automatisch wordt opgeslagen. Daarvoor zou je ook het tabblad Notities in een kanaal in je klassenteam kunnen gebruiken, waarbij de notities standaard in de samenwerkingsruimte worden opgeslagen. 

Meer weten?

Voor iedereen die nog niet zoveel ervaring heeft met OneNote of het werken in een klasnotitieblok raad ik altijd aan om gewoon voor jezelf te beginnen. Hiervoor kun je een kijkje nemen in de playlist over het werken met OneNote die ik al lang geleden heb gemaakt. 

Wil je alles uit het klasnotitieblok in Teams halen, kijk dan de video’s in deze nieuwe playlist waarin ik alles wat ik hierboven heb benoemd laat zien. En nog veel meer!

2 gedachten over “Het klasnotitieblok in Microsoft Teams: een onontdekte parel!”

 1. Beste Annet,

  Heel interessante informatie, waarvoor dank. Wat ik zelf wel een beetje ‘verwarrend’ vind, is wanneer ik nu Class Notebook zou gebruiken om bestanden met mijn leerlingen te delen. Dat doe ik ook al gewoon via Teams/ Bestanden/ en mijn eigen mappenstructuur binnen “Class Materials”. Opdrachten krijgen ze via Teams/ Opdrachten. Ik besef wel dat Class Notebook een geïntegreerd geheel maakt, een one-stop shop…??

  Groet,
  Bahtiyar

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.