Flipgrid: laat studenten aan het woord!

Tijdens de Microsoft Educator Exchange in Parijs heb ik een workshop bijgewoond van Flipgrid. De missie van Flipgrid is om iedere student een stem te geven, op een unieke manier, namelijk via snelle, hippe video’s! Sinds dit jaar is Flipgrid onderdeel van Microsoft en wordt het meer en meer geïntegreerd in Microsoft producten zoals Microsoft Teams. Het team van Flipgrid is daar erg blij mee want het complete team uit Amerika is hier in deze workshop om ons mee te nemen in de wereld van Flipgrid! 

Hoe werkt het voor docenten?

Je begint bij het maken van een Grid. Je kunt een Grid beschouwen als je online klaslokaal. Je kunt zoveel Grids maken als je wilt.
Je kunt een optie kiezen waarbij studenten moeten inloggen met hun Office 365 school/werk account. Op deze manier is de Grid beveiligd en kunnen er geen anderen bij, wat een veilig idee is! In ieder Grid kun je vervolgens Topics aanmaken. Ieder Topic kan hangen aan een onderwerp, les, een thema of wat dan ook. Wanneer je een Grid hebt gemaakt krijg je een Flipcode en met deze code kunnen je studenten het Grid vinden in de gratis Flipgrid app voor iOS of Android. Ieder Topic kun je als docent verrijken met een instructie tekst, bijlagen zoals PowerPoint, Sway, PDF, eigen instructievideo’s en meer. Ook kun je ervoor kiezen om de video’s ‘goed te keuren’ als docent voordat ze worden getoond in het Topic, hiermee voorkom je ongewenste video’s in je Grid. 

Hoe werken studenten ermee? 

Studenten gebruiken de Flipcode om in de Flipgrid app video berichten te posten als reactie op de opdracht. Vervolgens kunnen andere studenten hier weer op reageren middels video’s (dit kun je als docent ook uitzetten). Ze reageren dus met video’s per Topic. Daarmee zorg je er dus echt voor dat iedere student zijn of haar stem kan laten horen op een gemakkelijke manier! Je kunt als docent instellen hoelang die video’s mogen worden die studenten gaan uploaden. Dit is meteen krachtig aan Flipgrid want dat zorgt ervoor dat studenten wellicht sneller tot de kern komen in hun boodschap. Bij het maken van de video’s kunnen studenten een leuke ‘cover’ maken van de video met stickers en tekst. Daarnaast kunnen studenten tijdens het opnemen van de video het opnemen ook pauzeren en erin knippen als dat nodig is. 

Je kunt altijd al je video’s bekijken en beheren via http://my.flipgrid.com

Wanneer gebruik je het?

Er zijn tal van verschillende manieren waarop je Flipgrid kunt gebruiken. De kern is, als je het kunt bedenken, kun je het via Flipgrid aanpakken. Een voorbeeld is het inzetten tijdens de BPV begeleiding, waarbij studenten korte video’s kunnen posten over hun ervaringen in stage. Of tijdens een project verschillende reflectie vragen laten beantwoorden via Flipgrid. Of tijdens de start van het schooljaar een korte introductie over zichzelf, zodat de nieuwe studenten elkaar leren kennen. 

Daarnaast kun je het natuurlijk ook gebruiken als docenten onderling voor het samenwerken in bepaalde onderdelen, waar iedereen op elkaar kan reageren. Nog meer ideeën die het team gaf tijdens de workshop: 

  • Gebruik het als ijsbreker 
  • Gebruik het als korte presentatie (max 5 minuten) over een bepaald onderwerp 
  • Gebruik het om korte uitleg video’s te laten maken door studenten 
  • Gebruik het om studenten zichzelf en hun eigen omgeving te laten presenteren
  • Gebruik het om studenten op elkaar feedback te laten geven n.a.v. een presentatie of een product 
  • Gebruik het om korte adviezen door en voor studenten te genereren
  • Gebruik het om je opdrachten via video uit te delen in plaats via een geschreven opdracht 
  • Gebruik het in plaats van e-mail binnen het docententeam om elkaar video berichten te sturen 
  • Gebruik het in de loopbaan begeleiding van je studenten, door elkaar te laten helpen en te reageren op vragen en antwoorden

Kortom, er zijn enorm veel mogelijkheden om deze nieuwe tool van Microsoft te gebruiken! Hoe ga jij het gebruiken? Laat het via een video reactie weten in deze Flipgrid Topic of gebruik deze Flipcode in de Flipgrid app: fe34b7ba 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.