Een quiz of toets afnemen in Microsoft Teams

Veel docenten maken in Microsoft Forms quizzen/toetsen voor hun studenten. In Microsoft Teams kun je nu deze quizzen afnemen via de ‘Opdrachten’ functionaliteit. Daarbij geef je als docent aan welke quiz/toets gemaakt dient te worden en kies je een deadline (bijvoorbeeld het einde van de les). Studenten kunnen dan via Microsoft Teams deze quiz/toets maken en als docent kun je het via Microsoft Teams nakijken, feedback geven en retourneren naar de student. Het is een mooie aanvulling op de ‘Opdrachten’ functionaliteit voor lesgroepen in Microsoft Teams.

Een quiz/toets klaarzetten

Klik in je Team op ‘Opdrachten’ en kies naast de tekst ‘Maken’ voor het pijltje naar beneden om meer opties te ontdekken. Kies daar voor ‘Nieuwe quiz’.

Nieuwe quiz maken in Teams
Nieuwe quiz maken in Teams

Selecteer daarna in het nieuwe venster of je een bestaande quiz wilt gebruiken uit jouw Microsoft Forms collectie, of dat je een nieuwe wilt maken. In dit geval kies ik voor een bestaande quiz, mijn kleine Office 365 toets die ik speciaal heb aangemaakt voor deze blog.

Een quiz selecteren of maken
Een quiz selecteren of maken

Nadat je een quiz hebt gekozen of gemaakt wordt deze automatisch in de opdracht gezet, zoals je gewend bent binnen Microsoft Teams. Je kunt de titel, omschrijving en deadline nog aanpassen. Indien je al punten hebt toegekend aan de vragen in Microsoft Forms, neemt de opdracht de totaalscore automatisch over! Daarna kun je de opdracht ‘Toewijzen’.

Quiz als opdracht
Quiz als opdracht

Wat ziet de student?

De student ziet, net zoals bij gewone opdrachten, dat er een nieuwe opdracht klaar staat in zijn lesgroep Team. Wanneer hij daar op klikt krijgt hij de opdracht te zien. Hij kan echter niks uploaden dit keer, maar wel klikken op de quiz die eraan gekoppeld is. Dit staat vermeld onder ‘Mijn werk’.

Opdracht met een quiz
Opdracht met een quiz

Wanneer de student op de quiz klikt wordt deze geopend in Teams en kan hij hem meteen maken.

Quiz in Microsoft Teams maken
Quiz in Microsoft Teams maken

Na het maken van de quiz krijgt de student direct het resultaat te zien en eventuele standaard feedback die je aan de quiz hebt meegegeven als docent. Ook ziet de student dat hij de ‘opdracht’ heeft ingeleverd bij de docent.

Opdracht ingeleverd
Opdracht ingeleverd

Extra feedback van de docent en afronding van de opdracht

Wanneer de student de quiz heeft gemaakt, gaat het resultaat automatisch terug naar jou, zodat jij kunt bekijken hoe de student het heeft gedaan. Ook kun je nog extra feedback geven, bovenop de geautomatiseerde feedback die al in de quiz was ingesloten. Daarvoor open je de opdracht in Teams waar de quiz aan hangt en klik je op ‘Beoordelen’. Je krijgt dan onderstaand scherm te zien. Door op ‘Open in Forms’ te klikken (naast de grote paarse knop) kun je de gemaakte quizzen bekijken per student, of per vraag.

Beoordeling van de quiz
Beoordeling van de quiz
Overzicht van wat de student heeft ingevuld
Overzicht van wat de student heeft ingevuld

Door op de tekstballon te klikken naast de vraag kun je nog extra feedback geven aan de student. Daarnaast kun je vragen beoordelen die niet automatisch worden beoordeeld (zoals open vragen). Tot slot kies je bovenin de grijze balk voor de drie puntjes (…) om definitief de score te posten naar de student.

Feedback en scores posten
Feedback en scores posten

Daarna wordt het automatisch bijgewerkt in de opdracht voor zowel de docent als de student.

Eindbeoordeling quiz - docent
Eindbeoordeling quiz – docent
Eindbeoordeling quiz - student
Eindbeoordeling quiz – student

Met deze functionaliteit kun je nu dus zowel opdrachten als quizzen/toetsen kwijt in Microsoft Teams. Daarmee wordt het een steeds completere omgeving voor het onderwijs. Ben je benieuwd hoe je kunt werken met Microsoft Forms om een quiz te maken? Lees dan deze blogpost over Microsoft Forms.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.