Een Escape Room in OneNote

Een interessante, speelse toepassing in OneNote is een Escape Room. Je kent ze vast wel, die ruimtes waar je als team naar binnen gaat en aan de hand van puzzels en aanwijzingen uiteindelijk de code weet te kraken om te ontsnappen. En wie dat het snelste heeft gedaan is de winnaar.

In OneNote bestaat de mogelijkheid om secties van een wachtwoord te voorzien. Dat doe je door met de rechtermuisknop op een sectie te klikken en te kiezen voor “Deze sectie met een wachtwoord beveiligen”. Je kunt op die manier studenten van sectie naar sectie laten gaan door een puzzel of vraagstuk op te lossen. Het goede antwoord levert dan het wachtwoord op voor de volgende sectie/vraag.

Ik heb dit principe vorige maand een paar keer toegepast bij een training OneNote voor gevorderden voor docenten, waarbij ik de voorkennis van de deelnemers wilde peilen door ze 5 vragen over OneNote te laten beantwoorden. Deze had ik in een klasnotitieblok gezet waar alle deelnemers in de inhoudsbibliotheek de  vragen konden vinden. Ik heb het heel simpel gehouden door 2-keuze antwoorden te gebruiken. Was het antwoord dat men koos fout, dan leverde het andere antwoord toch het juiste wachtwoord op. Het was dan ook meer een demonstratie van hoe het principe werkt. Het notitieblok dat ik daarvoor heb gebruikt kun je hier vinden. De antwoorden staan in de laatste sectie, dus je moet wel even je best doen om de eindstreep te halen. Ik heb er ook nog een “certificaat” in gezet en een sticker. Al met al heb ik ongeveer een uur besteed aan het maken van dit eenvoudige notitieblok. En ik kan hem nu steeds weer opnieuw gebruiken en eventueel uitbreiden.

De Escape Room in OneNote
De Escape Room in OneNote

De mogelijkheden voor zo’n Escape Room zijn legio. Je kunt individuele studenten ermee uitdagen, je kunt voorkennis activeren of juist aanwezige kennis formatief toetsen, en je kunt, net als bij een echte Escape Room, teams in de klas formeren die het tegen elkaar opnemen waarbij de snelste groep wint. Je kunt complexe vragen bedenken met maar 1 juist antwoord (=wachtwoord) waardoor gokken om verder te komen niet meer mogelijk is. En je kunt natuurlijk alles betrekken op je eigen vakgebied. Voorwaarde is wel dat de studenten al een beetje weten hoe OneNote werkt, anders gooi je ze wel heel erg in het diepe.

Meer weten over deze interessante toepassing in OneNote? Kijk dan ook eens naar deze blogpost waarin wiskundedocent Cal Armstrong beschrijft hoe hij een Escape Room heeft gemaakt, hoe hij het heeft ingezet en wat hij ervan heeft geleerd. Andere voorbeelden van Escape Rooms kun je ook vinden in het Education netwerk van Microsoft door bij de resources te zoeken, waar ze ook wel Breakouts worden genoemd (zie dit prachtige voorbeeld!).

5 gedachten over “Een Escape Room in OneNote”

    • Wat leuk dat je dit ook hebt gemaakt! Bovenaan rechts staat in OneNote Online en OneNote voor Windows 10 een knop Delen. Werk je in OneNote 2016, dan staat de optie Delen onder het menu Bestand. Let er dan op dat je de optie Kan bewerken verandert in Kan weergeven, zodat studenten de inhoud niet aan kunnen passen. Wil je dat juist wel, dan kun je dat aan laten staan, maar bedenk dan wel dat ze alles kunnen wijzigen of zelfs verwijderen.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.