Aan de slag met Forms

Onder de tegel Forms vind je een hele fijne app om je gereedschapskist voor het maken van formatieve toetsen uit te breiden. Met Forms maak je eenvoudig een formulier of quiz. Je geeft een formulier een naam en eventueel een beschrijving en alles wordt meteen automatisch opgeslagen bij je eigen formulieren. Je kunt onder de optie Gedeeld met mij ook nog formulieren van anderen terugvinden die met jou gedeeld zijn.

Vraagsoorten

Er is een beperkte hoeveelheid vraagsoorten aanwezig. Je hebt de keuze uit open of meerkeuzevragen, een datumvraag, een beoordelingsvraag (geef sterren of een cijfer op een schaal), een “likert” vraag (ken een score toe aan bepaalde stellingen) of een vraag waarbij zaken in een bepaalde volgorde moeten worden gezet (classificatie). Je hebt ook nog de mogelijkheid om een vertakking aan te brengen (bijv. heb je bij vraag 1 A geantwoord, dan ga je automatisch naar vraag 3). Aan een vraag kun je een plaatje of video toevoegen zodat je er een mooi geheel van kan maken. En wil je het formulier nog wat verfraaien, dan kun je ook nog uit verschillende thema’s kiezen. De werkwijze is eenvoudig, zonder al te veel toeters en bellen en je hebt met een paar klikken een toets in elkaar gezet.

Nieuw formulier of nieuwe quiz

Klik je op Nieuw formulier dan kun je een enquête of vragenlijst maken, die als het nodig is ook anoniem beantwoord kan worden. Goed in te zetten om meningen te vragen, om als aanmeldingsformulier voor een evenement of uitje in te zetten, of als datumprikker.

Met de  optie Nieuwe quiz ga je nog een stapje verder. Dan geef je bij een meerkeuzevraag aan wat het  juiste antwoord is, je geeft het aantal te scoren punten op en de vragen worden na het invullen automatisch nagekeken. Je kunt ook per antwoord feedback invullen. Wanneer je open vragen in een quiz gebruikt moet je die achteraf nog wel handmatig nakijken en punten toekennen.

Opslaan en delen

Al je formulieren worden automatisch opgeslagen onder de Forms tegel en bij het formulier worden ook de antwoorden getoond. Het formulier is op elk apparaat goed in te vullen, omdat het zich automatisch aan de schermgrootte aanpast. Je deelt de link van het formulier door bovenaan rechts op Delen te klikken. Je kunt de koppeling naar iemand mailen (en dat kunnen ook mensen van buiten je school zijn), ergens publiceren, er een QR-code van maken of het formulier insluiten. In OneNote werkt het zo dat je alleen maar de link naar het formulier in je pagina hoeft te plakken om hem in je notitieblok te tonen.

Antwoorden bekijken

Je kan zien wie wat heeft geantwoord (tenzij je de toets anoniem hebt laten invullen) en dat wordt ook nog eens in duidelijk cirkeldiagrammen weergegeven. Wil je de antwoorden elders opslaan, dan kun je ze exporteren naar Excel. Wil je het formulier sluiten, dan kun je er een einddatum aan toekennen. Mensen die het formulier dan nog openen krijgen een melding dat het gesloten is.

Hoewel Forms nog niet de grote hoeveelheid mogelijkheden biedt van concurrent Google Forms is het zeker  geen slecht alternatief wanneer je snel een eenvoudige toets of vragenlijst wil maken binnen de vertrouwde Office 365 omgeving. Bovendien wordt er nog steeds volop doorontwikkeld aan Forms. Zie voor alle informatie deze Microsoft pagina.

1 gedachte over “Aan de slag met Forms”

 1. Hallo Annet,

  Dank voor de uitleg over Microsoft Forms op jullie site.

  Ik was zelf ook aan de slag gegaan met Form en daardoor kwam ik op de volgende vraag:
  Is er ook al een makkelijke manier om vanuit Microsoft Forms automatisch een Word document te generen? Ik zag op internet tot nu toe alleen maar manieren die erg lastig zijn of die gebruik maken van extra apps die extra maandelijkse kosten in rekening brengen (bv Flows met Plumsail abonnement). Het leek mij niet meer dan logisch dat Microsoft deze optie al standaard had in gebouwd van Form naar Word maar helaas.
  Mijn idee is om via een laagdrempelige vragenlijst voor de invuller (voor de doelgroep “beperkt taalvaardig en basis digitaal vaardig )een “basis” CV te genereren via Forms in Word. Dit lukt nu alleen door “handmatig” het Excel bestand over te halen en dit te koppelen aan een Word sjabloon

  Mocht u een manier weten en hier een duidelijk tutorial over kunnen maken dan weet ik zeker dat er meer gebruikers erg blij mee zouden zijn.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.