12 redenen waarom je Teams wilt gebruiken in het onderwijs

Afgelopen juni introduceerde Microsoft de app Teams voor het onderwijs binnen Office 365. Het verving Microsoft Classroom en de timing kon niet slechter zijn voor ons, zo vlak voor de zomervakantie, want we waren net gestart met de uitrol van Classroom binnen het Friesland College (we hebben ondertussen een welgemeende excuses ontvangen van Microsoft). Dat moest natuurlijk gestopt worden, en echt tijd om Teams te ontdekken, laat staan ‘uit te rollen’ was er bijna niet. Maar we hebben alles op alles gezet om het toch voor elkaar te krijgen om in september te kunnen starten. Wij gebruiken nu Teams volop in de school en zouden niet meer zonder willen en kunnen. In deze blog geef ik je 12 redenen waarom jij ook Teams wilt gebruiken in het onderwijs.

1: Ideaal voor communicatie met en in de klas.

Je complete communicatie met en in de klas kun je verplaatsen naar Teams (Teams noemt dit type team: Lesgroepen). Daar krijgt het een Facebook achtige vormgeving die herkenbaar en aantrekkelijk is voor studenten. Met berichten waarop gereageerd kan worden, met een tijdlijn die ook geschiedenis laat zien (zelfs voor mensen die later toegevoegd worden aan het team!) en met de nodige emoji, stickers, bewegende plaatjes en meme’s (dit kun je overigens ook uitzetten, voordat het een kermis is geworden). Alle docenten die te maken hebben met die klas kunnen berichten plaatsen, maar studenten ook. Er ontstaat echt een online communicatie platform waar iedereen aan kan deelnemen.

Gesprek in Teams
Gesprek in Teams

2: Ideaal voor de communicatie in je team.

Bovenstaand is natuurlijk ook van toepassing op het opleidingsteam met alle medewerkers. Door in Teams met elkaar een ‘Medewerkers Team’ te maken kun je op eenzelfde wijze met elkaar communiceren.

3: Privé chats en videogesprekken.

Naast het communiceren in een team wil je ook 1 op 1 praten, of met een klein clubje mensen contact onderhouden. Je kunt dat gemakkelijk starten in Teams met de chatfunctie. Deze privé chat is het beste te vergelijken met Whatsapp. Chatten met collega’s of studenten of een ‘groepsapp’ aanmaken gaat supersnel, want al je collega’s en alle studenten zitten al in Teams. Je hoeft dus geen telefoonnummers meer uit te wisselen! Natuurlijk kun je naast chatten ook audio of videobellen. En, met de gratis Teams app voor op je smartphone is het echt net of heb je een speciale Whatsapp voor school.

4: Makkelijk bestanden delen met de klas.

In een team (welk type dan ook) heb je verschillende ‘tabjes’. Het tabje ‘Gesprekken’ is gericht op de communicatie van het team. Het tabje ‘Bestanden’ geeft weer welke bestanden er in dat team gedeeld zijn. Deze bestanden zijn standaard alleen toegankelijk voor de eigenaren (docenten) en leden (studenten) van het team. Ze kunnen beide bestanden toevoegen, wijzigen (direct in Teams: Word, Excel en PowerPoint bewerken) en verwijderen, maar je kunt er ook voor kiezen om studenten alleen leesrechten te geven.
Wat je ook doet, het is een fijne oplossing om bestanden beschikbaar te maken voor een klas. En natuurlijk kun je deze bestanden ook weer toevoegen aan berichten die je schrijft in het tabje ‘Gesprekken’. Er wordt dan een link toegevoegd naar het bestand aan je bericht.
Tot slot kun je ook rechtstreeks bestanden uploaden vanuit ‘Gesprekken’, dit komt dan allemaal in de ‘Algemene’ map te staan bij bestanden.

Bestanden in Teams
Bestanden in Teams

5: Bestanden delen in een chat.

Je kunt ook bestanden met elkaar delen in de chatfunctie. Dat hoef je dus niet meer apart te mailen.

6: OneDrive doet ook mee.

Wanneer je een bestand wilt toevoegen aan een bericht in een chat of in een team kun je ook meteen een bestand kiezen uit je OneDrive! Dit is namelijk gekoppeld. Wanneer je een OneDrive bestand kiest zal er een kopie worden geüpload en blijft je bronbestand veilig staan in jouw OneDrive.

7: Houd overzicht met kanalen.

Binnen een team heb je standaard het kanaal ‘Algemeen’ waar je van alles dus in kunt communiceren en delen. Maar daarnaast kun je nog extra kanalen aanmaken, speciaal voor berichten en bestanden rondom examinering of BPV bijvoorbeeld, zodat niet alles door elkaar loopt.

8: Opdrachten uitzetten, laten inleveren en beoordelen, gewoon online.

Een mooie extra toevoeging speciaal voor ‘Lesgroepen’ in Teams is de functie ‘Opdrachten’. Je kunt hier opdrachten klaarzetten voor studenten en die kunnen vervolgens hun gemaakte werk inleveren zodat jij dat kunt beoordelen. Allemaal binnen hetzelfde tabje ‘Opdrachten’. Als je een opdracht maakt kun je daar naast een titel en omschrijving ook instellen welke bronnen je erbij wilt geven, of er een deadline is of niet en of je bijvoorbeeld een cijfer wilt geven of alleen feedback wilt verzorgen. Vervolgens kunnen studenten hun gemaakte werk inleveren (kan ook direct vanuit OneDrive) en jij dat beoordelen.

Alle basisfunctionaliteiten om hiermee te kunnen werken doen het, en werken prima. Maar ik heb begrepen dat ze druk bezig zijn met meer functies…

9: Class Notebook, standaard erbij!

Annet Smith schreef op deze blog al eerder over Class Notebook en waarvoor je het kunt gebruiken. Deze ideale tool zit standaard ingebakken in een ‘Lesgroep’, dus kun je daar ook nog eens gebruik van maken, als compleet pakket voor de klas binnen één omgeving: Teams!

10: +Youtube, +Forms, +PowerPoint, +Planner +…

Die tabjes in het team waar ik eerder over schreef bestaan dus standaard uit ‘Gesprekken’, ‘Bestanden’, ‘Class Notebook’ en ‘Opdrachten’. Maar met het + teken kun je nog veel meer toevoegen. Zo kun je rechtstreeks een app of een bestand bijvoorbeeld koppelen aan je klas. Iets wat ze vaak moeten gebruiken, of iets waarvan je wilt dat ze er (even) makkelijk bij kunnen. Want een tabje kun je snel maken, maar ook snel verwijderen. Handig als je een enquête of aanmeldformulier hebt gemaakt die je wilt laten invullen door de klas, of een studiewijzer in Word of PowerPoint die ze moeten volgen.

11: Online lessen starten en volgen, maar dan simpel.

Binnen een team kun je (via de gratis Teams app voor Windows en Mac computers) een videovergadering starten. Als je dat hebt gedaan, dan zien studenten een melding in Teams dat er een videovergadering is begonnen en kunnen ze deelnemen als ze willen. Zo simpel als dat. Geen gedoe met mensen uitnodigen, Skype installeren (wat op de achtergrond wel gewoon in Teams dit mogelijk maakt), of wat dan ook. Het kan zelfs apart per kanaal. Je kunt de les dus gewoon starten en studenten op (internationale)stage kunnen gewoon meedoen met 1 druk op de knop, binnen hun eigen klas. En je kunt dan ook nog eens je scherm delen zodat ze de PowerPoint die je hebt gemaakt kunnen zien en volgen. Of tussendoor chatten in het zijvenster. En ze kunnen ‘joinen’ vanaf een computer met de Teams app of vanaf een smartphone of tablet met de Teams app.

12: Er zijn apps!

Je lees het al; er zijn gratis apps beschikbaar voor Teams, zodat je niks hoeft te missen. Je kunt Teams natuurlijk openen via de Office 365 portal (in het wafelijzer), maar je kunt ook de Teams bureaublad software downloaden voor Windows of Mac. Tot slot zijn er apps voor iOS, Android en Windows Phone. Studenten hoeven dus geen berichten meer te missen. Zeker niet als ze het kanaal volgen van hun klas, dan krijgen ze gewoon een push melding binnen van berichten in die klas.

Teams app voor de computer
Teams app voor de computer

Er is nog zoveel meer..
Ik kan nu nog wel even doorgaan, over onze koppeling met het studentadministratiesysteem, of over de integratie met Outlook, of over de Bots die je kunt toevoegen, maar begin er eerst maar eens mee. Met bovenstaande punten heb je de basis te pakken om er goed mee te kunnen werken. Onze docenten en vooral ook studenten zijn erg enthousiast omdat het vooral heel gebruiksvriendelijk is. Dat Teams achterliggende services gebruikt zoals Skype, SharePoint, Outlook en OneDrive is niet interessant voor studenten. Dat het in Teams logisch samenkomt is enorm handig, juist in het onderwijs. Probeer het ook eens in deze demo omgeving.

4 gedachten over “12 redenen waarom je Teams wilt gebruiken in het onderwijs”

 1. Hoi Ashwin,
  Fijn om te lezen, wordt er helemaal enthousiast van.
  Vraagje: sommige collega’s gebruiken inmiddels onenote classbook. Hoe verhoudt onenote zich tot Teams, ik ben op zoek naar structuur, zodat we niet alles door elkaar gaan gebruiken en het alleen maar verwarrend werkt voor studenten.
  Met vriendelijke groet,
  jacques kranenveld

  Beantwoorden
  • OneNote Classbook is onderdeel van Teams. Vervelende is; er komt een nieuw boek bij als je een nieuw Team maakt.. Het schijnt dat je bestaande boeken kunt koppelen, maar dan blijft die nieuwe ‘standaard’ staan. Dus dat is nog wat onhandig. Maar ze werken er wel meer naartoe dat Teams en Classbook meer samenwerken. Teams is dan veel meer voor de (vlugge) communicatie en Classbook voor de lessen.

   Beantwoorden
 2. Hoi Ashwin,
  Na de Microsoft sessies bij SLBdiensten en vorige week bij Summa ben ik helemaal enthousiast om Teams te gaan gebruiken bij ons.
  Het zal in eerste instantie vooral voor medewerkers zijn om o.a. te kunnen samenwerken en overleggen over de verschillende locaties heen.
  Alleen komt er nu de vraag vanuit onze ICT dienst hoe het dan zit met o.a. eigenaarschap van een aangemaakt team. Ze zijn bang dat het niet meer te beheren valt als iedereen zomaar een Team kan aanmaken? Hoe zit het bijvoorbeeld als een docent een team aanmaakt, eigenaar is en daar veel in plaatst en werkt: wat als die persoon weggaat uit de organisatie (en niet iemand anders eerst eigenaar maakt)? Kunnen anderen dan nog steeds bij de documenten en werken binnen een team?
  Hoe zit het data-opslag/vervuiling en het kunnen verwijderen van oude “teams”?
  Studenten hebben nu niet de mogelijkheid om zelf een team aan te maken, dit is uitgeschakeld. Maar kunnen ze dan wel samenwerken binnen een teamomgeving als bijvoorbeeld een docent een team aanmaakt en studenten toevoegt?
  Hebben jullie hier ook dergelijke vragen over gehad en/of al ervaring mee?
  Ben benieuwd, ik kijk vooral naar gebruiksgemak en efficiency natuurlijk en niet zozeer naar managen van het systeem. (De welbekende “brug” tussen docenten en de ICT-dienst!)

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.