10 tips voor een geslaagde online les

Het klaslokaal is omgeruild voor een digitale omgeving en de studenten zijn nog enkel zichtbaar als pratende hoofden. Online lesgeven is vaak een andere, nieuwe ervaring. Met Microsoft Teams kun je eenvoudig een online les organiseren – dat lees je hier. Hoe je didactische momenten online afwisselend vormgeeft kun je hier lezen. Met de techniek en didactiek op zak kun je je online lessen nog verder finetunen.

Hieronder vind je tien tips om een geslaagde online les te geven, die zijn gedeeld tijdens een online meetup met docenten van het Friesland College na één week online les te hebben gegeven.

Aan het begin van de les

​1. Zorg voor een duidelijke opening 
Niet alleen fysiek, ook digitaal kunnen studenten binnendruppelen. Wees als docent vooraf helder op welk moment je wil dat de studenten ‘inbellen’. Maak duidelijk als je vervolgens met je online les begint. Vergeet de studenten niet welkom te heten!

2. Maak duidelijke afspraken 
Een online les vergt discipline, van beide kanten! Maak geen ‘regels’, maar ga met elkaar in het begin op zoek naar gewoonten. Hanteer deze in ál je online lessen en maak dit team- of schoolbreed. Wil je een groep stille studenten? Online is dat eenvoudig: spreek af dat ze alleen hun microfoon aanzetten als ze iets willen zeggen, anders staat deze in verband met achtergrondgeluiden uit. Verzoek de studenten ook hun camera aanzetten. Dat is voor jou als docent wenselijk en ook leuker!

​​3. Aanwezig? Aanwezig! 
Zorg dat alle studenten aan het begin online acte de présence geven. Laat ze bijvoorbeeld iets in de chat zeggen, of laat ze in de chat een bepaalde emoji sturen.

Tijdens de les

4. Start klassikaal 
Neem de tijd voor de opening en je klassikale uitleg. Bij dit plenaire gedeelte is het fijn als jij als docent je camera aan hebt staan en zichtbaar bent. Neem hierna de tijd om vragen van de studenten een voor een langs te gaan. Deze kunnen zij ook in de chat sturen, dan wordt je minder gestoord tijdens je uitleg.

5. Aan de slag 
Zorg voor afwisseling in de les: voorkom een ‘online hoorcollege’! Je kunt bijvoorbeeld plenair een quiz afnemen, maar zet de studenten vooral zelf aan het werk in groepsverband. De studenten kunnen de online les tijdelijk verlaten om in een eigen groepschat te overleggen. Maak duidelijk wanneer je de studenten weer terug in het ‘online klaslokaal’ verwacht.

6. Hou ze erbij 
Studenten die niet willen, willen niet. Daarin zit er geen verschil tussen fysiek of online onderwijs. Zorg ervoor dat je iedereen bij je les blijft betrekken en spreek ze hierop aan. Even checken wat een student aan het doen is? Je kunt in Microsoft Teams op een persoon klikken met de rechtermuisknop en deze even ‘vastmaken’, zodat je de student in beeld te zien krijgt.

7. De techniek staat voor niets! 
Je kunt in een online les eenvoudig gebruik maken van digitale mogelijkheden die je normaal ook tot je beschikking hebt. Een PowerPointpresentatie, een website of andere tools zoals Whiteboard kun je tijdens de les inzetten. Als je je scherm gaat delen en zelf een PowerPoint open hebt staan of de Whiteboard app is dat overigens vaak handiger en zorgt het ervoor dat je als docent de controle behoudt.

De afsluiting van de les (en daarna)

8. Zorg voor een plenaire afsluiting 
Laat je online les niet als een nachtkaars uitgaan! Maak duidelijk wanneer je de online les gaat beëindigen en zorg dat alle studenten hier weer digitaal bij aanwezig zijn. Maak eventueel afspraken voor een volgende keer. Neem ook de tijd om met leerlingen, in groepjes of individueel, nog even na te praten als hier behoefte aan is. Zorg ervoor dat je als docent altijd als laatste de les verlaat.

9. Hou je administratie bij 
Aan het einde van de les kun je als docent bijhouden wie aanwezig waren. Voer dit ook door in je (eigen) administratie. Dit geldt ook voor opdrachten die eventueel digitaal ingeleverd dienen te worden. Door de administratie op orde te houden kun je de voortgang van de studenten, ook op afstand, blijven volgen.

10. Maak instructievideo’s 
Je hoeft niet altijd live te stralen: je kunt ook voor- of achteraf een instructievideo opnemen. Hierin kun je een onderwerp inleiden, uitdiepen of de stof nog een keer herhalen. Het is voor studenten een prettige manier om instructies en uitleg nog eens (extra) te bekijken.

1 gedachte over “10 tips voor een geslaagde online les”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.