Jaaroverzicht 2014

In 2014 kon je talloze tools, presentaties, publicaties, tips en trucs vinden op de verschillende kanalen van Social media in het mbo. Nu het nieuwe jaar is begonnen blik ik nog even terug met dit jaaroverzicht. In dit overzicht kun je het beste van Social media in het mbo in 2014 op je gemak teruglezen en wellicht gebruiken ter inspiratie om in 2015 mee aan de slag te gaan!
Wat je ook doet, maak er een sociaal en mediawijs 2015 van! 


Januari

Goede voornemens
Het jaar begon met een aantal tips om in de klas aan de slag te gaan met goede voornemens. Deze kun je natuurlijk ook weer gebruiken in 2015! Daarom hierbij nogmaals de ideeën:

 • Maak een Padlet bord  aan en laat iedereen zijn of haar voornemen erop schrijven. 
 • Inventariseer via Tricider  ideeën en argumenten voor een goed voornemen voor de gehele klas en laat ze erop stemmen om tot 1 goed voornemen te komen.
 • Gebruik TodaysMeet  of Twitter (met een hashtag) om iedereen zijn doelstelling voor dit jaar te laten posten en bespreek het daarna. Hierdoor komen ook de ‘stille’ studenten aan het woord! 
 • Start een poll via Mentimeter  met een aantal standaard voornemens of doelen waar de studenten anoniem op kunnen stemmen, om daar het gesprek over te hebben. 
 •  Open een bord op Pinterest  en laat ze daar hun droom voor het nieuwe jaar in een foto op posten om zo een beeld van het ideale nieuwe jaar te maken met elkaar. 
 • Laat studenten met elkaar een lijst maken van doelstellingen en voornemens via Titanpad, waarbij ze allemaal tegelijkertijd aan dezelfde tekst schrijven. 

Testmoz
Ook populair die maand was Testmoz.  Deze online tool laat je via een paar simpele stappen een online toets maken met meerkeuze vragen, open vragen en goed/fout vragen waarbij je het goede antwoord bij het maken van de toets meteen invult. Ook kun je zelf een aparte weging per vraag instellen! Als je toets klaar is geef je het linkje aan de studenten en dan kunnen zij zichzelf testen op de kennis die ze wel of niet weten. Ook krijgen ze na het maken van de toets direct een cijfer en kun je instellen dat ze wel of niet de goede antwoorden krijgen te zien.

Voor de docent is er een speciaal ‘Admin’ panel waarbij je kunt zien wie de toets gemaakt heeft, wat de score was, wanneer de toets gemaakt is en hoelang iemand er over heeft gedaan. Maak deze voorbeeld toets  over social media en ontdek hoe gebruiksvriendelijk het is.


Februari

Design studio
De ontdekking van deze maand was Canva! Geef studenten de mogelijkheid de meest creatieve posters, kaarten en presentaties te maken met Canva.  Deze online design tool geeft talloze mogelijkheden om creatief aan de slag te gaan met beelden, teksten en foto’s. Via verschillende templates en gratis clip-art afbeeldingen maak je in een paar minuten de meest professionele kunstwerken! Alles werkt gemakkelijk en snel in de online drag-n-drop omgeving van Canva! Ontdek vandaag nog wat je allemaal kunt maken met deze tool die ook als iPad app beschikbaar is.

Later in november kwam Canva met een prachtige toevoeging op het aanbod wat ze al hadden, namelijk een online design school, De Canva Design School.  In 30 opdrachten kunnen studenten leren hoe ze de mooiste ontwerpen kunnen maken en waar deze dan aan moeten voldoen. Dat kan met de handige tutorials in zelfstudie, maar er staan ook materialen op voor docenten indien je klassikaal aan de slag wilt gaan. Een echte aanrader voor iedere docent en student die er iets moois van wil maken!


Maart

Totaal overzicht
In deze maand heb ik de 75 beste social media en webtools voor in het onderwijs verzameld in 1 Excel bestand Iedere tool heeft een korte beschrijving, is ingedeeld in een categorie en een aantal tools zijn zelfs voorzien van voorbeelden. Gericht zoeken kan ook door te filteren op categorie! Een must have voor iedere docent die aan de slag wil gaan met sociale media en webtools!

Kahoot!
Kennis testen? Discussie starten? Feedback vragen? Gebruik het fantastische Kahoot in de klas en ervaar de kracht van deze tool. Iedereen met een laptop, smartphone of tablet kan via de website inloggen met een game-pin en nickname. Per vraag kun je vier opties geven en gemakkelijk het goede antwoord selecteren in de webinterface. Bij een discussie of een feedback onderzoek hoef je natuurlijk geen goed antwoord te selecteren.

Ieder antwoord is gekoppeld aan een kleur op het grote scherm en op de schermen van de spelers, die vervolgens binnen de gestelde tijd op de juiste kleur moeten drukken. Na iedere vraag komt er een scorebord op het scherm waardoor het spel element alleen maar sterker tot uiting komt!

Wil je het proberen zonder een quiz zelf te maken? Gebruik dan de ‘Social media challenge’  van Social media in het mbo! Leuk om te spelen met studenten, maar ook met je collega’s tijdens een workshop of ingedutte vergadering! Al 885 spelers gingen je voor!

Prezi voor taaldocenten
Regelmatig kreeg ik de vraag hoe taaldocenten nu gebruik kunnen maken van al die sociale media en webtools. Daarom heb ik in speciaal voor alle taaldocenten een Prezi presentatie vol met social media tips en voorbeelden gemaakt! Want presenteren, gespreksvaardigheid, schrijfvaardigheid, leesvaardigheid en luistervaardigheid kun je een stuk leuker, makkelijker en leerzamer maken met behulp van social media en webtools! Bekijk deze Prezi presentatie vol inspiratie.

Praktijkvoorbeelden uit het onderwijs!
Naar aanleiding van een blog van Willem Karssenberg  kwam ik met het idee om praktijkvoorbeelden van social media en webtool gebruik in het onderwijs te verzamelen. Willem was direct enthousiast en zo ontstond (de eerste versie van) het boekje ‘Social media: Praktijkvoorbeelden uit het onderwijs’. Wat een succes was dat boekje en de voorbeelden bleven maar binnenkomen, al snel spraken Willem en ik over een tweede deel…


April

Prezi
Omdat er steeds meer collega’s in het land zelf ook workshops wilden gaan verzorgen kwam ik met de ultieme Prezi presentatie,  waarin alle tools met een korte uitleg een plekje kregen. Ideaal om zelf direct te gebruiken tijdens een workshop of ter inspiratie. Ondertussen hebben 4000 mensen deze Prezi presentatie bekeken en is het daarmee de meest populaire Prezi van Social media in het mbo!


Mei

Onderzoek
Op 22 mei gaf ik een workshop tijdens het Nationaal Congres Onderwijs & Sociale media en daarvoor had ik een klein onderzoek gehouden onder de bezoekers van Social media in het mbo. De hoofdvraag was: ‘Wat is er nodig om social media in het onderwijs te gebruiken?’ 100 werknemers uit het onderwijs hebben meegedaan aan dit onderzoek en de resultaten ervan kun je in deze infographic bekijken. Ben je benieuwd wat ik heb laten zien tijdens dat congres? Bekijk dan de Prezi presentatie ervan!


Juni / Juli

Praktijkvoorbeelden uit het onderwijs, versie 2
Met trots presenteerden Willem Karssenberg en ik deze maanden versie 2 van het boekje met 46 social media praktijkvoorbeelden van 42 verschillende PO, VO, MBO en HO docenten uit het hele land. Je kunt ze nu allemaal bekijken in versie 2 van het ‘social media Praktijkvoorbeelden uit het onderwijs’ boekje! Alle voorbeelden die in dit boekje staan komen uit de echte praktijk en hebben zich dus in de klas bewezen! Dankzij Kennisnet  mochten we een groot aantal exemplaren laten drukken waardoor hij ook als hardcopy beschikbaar is. Je kunt het boekje hier downloaden. 

Laatste schooldagen
De laatste lessen van het schooljaar stonden voor de deur en met deze ideeën kon je ze net even iets leuker maken. Omdat ideeën altijd welkom zijn kun je ze hier nog eens lezen:

 • Maak een Padlet bord aan voor de klas en laat iedereen daar op schrijven waar ze het meest trots op zijn van het afgelopen jaar op school of stage. Een leuke manier om iedereen aan het woord te laten en de successen te bespreken, met woord en beeld! 
 • Laat iedereen een leuke vraag bedenken over de klas (met antwoorden) en zet als docent die vragen in een Kahoot quiz. Speel de klassen quiz en bepaal wie het meeste weet van zijn of haar eigen klasgenoten. Vragen zoals; wie speelt er gitaar en wie heeft er stage gelopen bij het ziekenhuis? 
 • Geef de klas de opdracht om een tijdschrift te maken in Jilster of Word over het afgelopen jaar en publiceer het met Youblisher.Ze kunnen het tijdschrift vullen met interviews met elkaar, foto’s van excursies, verhalen van stage en nog veel meer!
 • Maak een klassenfoto, zet deze op Thinglink en laat bij ieder hoofd een leuke uitspraak zetten met behulp van hotspots. Want met ThingLink komen foto’s tot leven, dus ook klassenfoto’s! 
 • Maak LinkedIn profielen met de examenklas zodat ze (ook) professioneel contact met elkaar kunnen houden na de zomervakantie. Daarnaast is het natuurlijk een mooie start voor op de arbeidsmarkt, zodat ze ook digitaal gaan netwerken voor een baan! 
 • Start een Facebook groep op met de klas waarmee ze tijdens de vakantie ook nog berichten en foto’s kunnen delen op een gemakkelijke manier. Je hoeft geen vrienden van elkaar te worden om samen in een groep te zitten, hoe je dat slim aanpakt lees je in deze uitleg.
 • Open een Pinterest account voor de klas en geef de opdracht om de vakantieplannen als foto op Pinterest te plaatsen. Door de login gegevens te delen met je klas hoeven ze zelf geen account aan te maken en kunnen ze direct foto’s pinnen! 
 • Laat iedereen een poster maken van zichzelf over het afgelopen schooljaar met behulp van Canva  en hang al deze posters op in de klas als museum. Als alles hangt kun je een echte expositie houden waar je collega’s en ouders voor kunt uitnodigen!

Augustus

Studenten pagina
Om het schooljaar goed te beginnen maakte ik nu eens iets speciaal voor studenten, waar ook docenten veel profijt van kunnen hebben. Een studenten startpagina! De ideale startpagina voor jouw studenten die aan de slag willen gaan met sociale media en webtools kunnen ze vinden op http://student.socialmediainhetmbo.nl
De beste online tools handig ingedeeld per categorie zodat ze er direct mee aan de slag kunnen gaan! Daarnaast hoeven ze de startpagina niet te verlaten om bijvoorbeeld buienradar te bekijken en het laatste nieuws van NU.nl te lezen.

Sommenprinter
Populair deze maand was ook de Sommenprinter.nl
Via deze website kun je eindeloos veel sommen (met antwoordbladen) printen. Kommagetallen, breuken, procenten, verhoudingen, optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen en nog veel meer soorten sommen kun je er vinden. Ingedeeld in verschillende niveaus kun je gratis honderden sommen uitprinten voor je studenten. Daarnaast kun je met de generator ook zelf gegevens invoeren om de sommen aan te passen. Ook handig voor de studenten om zelfstandig sommen te oefenen door eerst het oefenblad te printen en daarna het antwoordblad te printen, zodat ze zelfstandig het gemaakte werk kunnen nakijken. 


September

Telefoongebruik
Deze maand zorgde collega Bart Duijvelshoff-Knip van het Horizon College voor een behoorlijke discussie op de Facebook pagina van Social media in het mbo. Bart stuurde mij zijn aanpak voor mobiele telefoons en die mocht ik van hem plaatsen op de Facebook pagina van Social media in het mbo:

Sinds dit jaar heeft Bart (docent aan het Horizon College) besloten dat studenten gedurende de gehele les hun mobiel op tafel moeten leggen. “Ik spreek dan met ze af dat ze gerust zo nu en dan mogen kijken naar binnenkomende berichten en dat ze (als ze zich niet in kunnen houden) ook mogen reageren op binnenkomende berichten.

Ik leg daar dan bij uit dat dit te maken heeft met het leren maken van volwassen keuzes. ‘Schrijf ik een bericht of luister ik naar mijn docent.Is er een moment waarop ik beter wel of juist even niet naar mijn mobiel kijk?’

Het geeft tot nu toe veel rust in de klas, de leerlingen waarderen de ‘volwassen’ aanpak. En geloof mij als een leerling te vaak de verkeerde keuze maakt corrigeer ik uiteraard maar tot nu toe hoef ik dat nauwelijks te doen, in ieder geval veel minder dan vorig jaar toen ik regelmatig last had van dat stiekeme half onder de tafel geklier met mobieltjes.”

Met 87 likes, 21 reacties maakte het behoorlijk wat los bij veel collega’s. Bart zijn aanpak is ruim 48 keer gedeeld en heeft uiteindelijk bijna 6000 mensen bereikt via Facebook!


Oktober

Tag een TOPPER
De maand begint natuurlijk met de Dag van de Leraar. Om die dag online kracht bij te zetten had ik de actie ‘Tag een TOPPER’ opgezet. Een digitale manier om een compliment uit te delen aan die topper in je team, bij jouw op school of iemand van een andere school. De actie sloeg enorm goed aan en de lijst met TOPPERS is dan ook bijna oneindig te noemen! Bekijk hier de actie en alle TOPPERS die een compliment hebben ontvangen. 

Mediawijsheid in het mbo
Het gratis lesprogramma ‘Mediawijsheid in het mbo’ was toe aan een grondige update, inhoudelijk en (lay-out) technisch. Deze maand ging het vernieuwde lesprogramma online! Met dit gratis online lesprogramma help je studenten met actieve en reflectieve opdrachten om zowel begrip, gebruik, communicatie en strategie te bevorderen rondom mediawijsheid. Het lesprogramma is opgebouwd uit 20 losse opdrachten, verdeeld over zes thema’s met een eindopdracht.

Naast opdrachten vinden ze er ook bronnen, tips en trucs om mediawijs door de studie en stage te gaan! De website http://mediawijsheidinhetmbo.nl is responsive en werkt daardoor vanaf ieder apparaat, waardoor een computer lokaal niet noodzakelijk is voor de les.


November

Nieuwe site
Na het lesprogramma een update te hebben gegeven kon de website van Social media in het mbo natuurlijk niet achterblijven! Dankzij WordPress is de site nu is nu nog gebruiksvriendelijker geworden! Alles wat je zoekt kun je nu nog sneller vinden door de duidelijke iconen, het verbeterde menu en de zoekfunctie binnen de site. Daarnaast kun je nu echt alle kanalen van Social media in het mbo vinden op de site, zodat je zeker weet dat je niets mist!

Bloggen
Met de komst van de nieuwe website startte ik ook een blog! Iets meer tekst en inhoud dan de snelle berichten op Facebook, Twitter, LinkedIn en de andere kanalen van Social media in het mbo. Begin november schreef ik de blog ‘Durf te delen’ waarmee de blog echt los kwam. Sindsdien hebben alle berichten samen al ruim 2400 bezoekers gehad en daarmee is de blog nu echt een serieus onderdeel van het platform geworden!

Klasse Favorieten
Ik heb als docent een enorme keuze aan werkvormen, tools en methodes om de les mooier, leuker en leerzamer te maken. Dat doe ik dan ook graag want daar beleven niet alleen de studenten meer plezier aan, maar ik persoonlijk ook! Nu krijg ik vaak de vraag welke tools ik dan vooral gebruik en die heb ik maar eens op een rijtje gezet. Deze Klasse Favorieten heb ik op twee posters gezet die je hier kunt downloaden.

Workshops
Ook krijg ik vaak de vraag of ik een workshop kan verzorgen ergens in het land. Het is niet dat ik het niet wil doen, maar ik denk dat het leuker is om iemand van je eigen school dat podium te bieden! Daarom heb ik voor al die pioniers in die scholen een aantal ingrediënten klaargezet zodat ze zelf workshops kunnen geven in sociale media en webtools. Van Youtube video tot Prezi presentatie en van een Kahoot quiz tot aan een boekje vol met extra voorbeelden, alles kunnen de pioniers vinden op 1 centrale plek, namelijk die voor de pioniers!


December

Gemak
De laatste maand van het jaar staat in het teken van gemak. Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijk je PowerPoint presentatie online “uitzenden” met behulp van Preso.tv. Iedereen met de link kan meekijken op zijn eigen device of via de Preso iOS app. Als docent bepaal jij wat de kijker ziet. Daarnaast kunnen kijkers en presentator met elkaar chatten tijdens de presentatie. Het is ideaal om studenten de mogelijkheid te geven mee te kijken op hun eigen scherm en vragen te laten stellen met behulp van hun eigen device. Ook is het handig om de presentatie op het grote scherm in de klas ‘draadloos’ te bedienen met bijvoorbeeld je iPhone of iPad! 

Ultieme toolkit
Daarnaast probeer ik het collega’s zo makkelijk mogelijk te maken om aan de slag te gaan met top tools zoals Kahoot, Mentimeter, TodaysMeet, Padlet en Google Drive door bronnen gemaakt door collega Edubloggers te combineren tot een ultieme toolkit! Teksten van de Social media in het mbo handleiding, uitleg video’s, stap voor stap instructies en praktijkvoorbeelden, er is enorm veel te vinden op internet en in deze blog komt dat samen.

Jaaroverzicht 2014
Wanneer ik de hoogtepunten zo op een rij zet is het jaaroverzicht zelf ook een behoorlijk hoogtepunt te noemen! Er is natuurlijk nog veel meer geschreven, gemaakt, gepubliceerd en gedaan vanuit Social media in het mbo, maar dit is zo al een behoorlijke lijst. Mocht je nou echt alles terug willen lezen en kijken, surf dan eens door de verschillende kanalen van Social media in het mbo. Om het je gemakkelijk te maken kun je al die kanalen hier bij elkaar vinden.

Maak er een sociaal en mediawijs 2015 van!

2 gedachten over “Jaaroverzicht 2014”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.