Maak je werk lichter met de iPad, deel 3

In dit laatste deel van deze serie bespreek ik een aantal handige instellingen en trucjes om je iPad nog gebruiksvriendelijker te maken en er nog makkelijker mee te kunnen werken. In het eerste deel van deze serie kon je al lezen wat je kunt doen met de standaard iOS apps. In het tweede deel kon je de beste gratis apps voor docenten vinden en met dit laatste deel ben je klaar om met behulp van de iPad je werk (als docent) lichter te maken!

Bereikbaar voor student en collega!

De iPad is een fantastisch communicatiemiddel. Naast de mail en de verschillende social media apps zijn er een tweetal bijzondere functies bij een iPad waar ik graag aandacht aan besteed: Berichten (iMessage) en FaceTime (bellen met audio en/of video). Even snel een berichtje sturen naar een collega of een FaceTime afspraak starten omdat je niet op dezelfde locatie bent, het contact is snel gelegd. Natuurlijk is dit ook handig voor afspraken met studenten (mits deze ook een Apple product hebben). Alleen dan moet je wel weten op welk adres die collega’s bereikbaar zijn en hoe studenten je kunnen bereiken.

Screenshot toevoegen iMessage adres

Het handigste is dan om je school (werk) mail in te stellen als (extra) adres waarop je bereikbaar bent voor Berichten en FaceTime. Ga naar Instellingen > Berichten > Sturen en ontvangen > Voeg e-mailadres toe > Voer je school (werk) mailadres in en bevestig de mail die je ter controle krijgt. Dezelfde procedure volg je ook voor FaceTime. Ga naar Instellingen > FaceTime > Voeg e-mailadres toe > Voer je school (werk) mailadres in en bevestig de mail die je ter controle krijgt.

Screenshot FaceTime adres toevoegen

Nu ben je op je iPad (ook) bereikbaar via je school (werk) e-mailadres en kun je gemakkelijker met studenten en collega’s contact leggen. Als al je collega’s deze stappen doorlopen dan kunnen jullie met elkaar afspreken dat je bereikbaar bent voor Berichten (iMessage) en FaceTime via het school (werk) mailadres.

Duidelijker op het scherm

Ondanks dat de iPad een prachtig duidelijk scherm heeft kan het soms prettig zijn om de letters net even iets groter te hebben of de tekst dikker te maken. Voor de leesbaarheid kan dat veel verschil maken. Gelukkig kun je de iPad helemaal personaliseren waardoor hij nog beter werkt voor de gebruiker.

Zo kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om de lettergrootte aan te passen. Ga daarvoor naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Grotere tekst > Sleep de schuifknop naar de gewenste grootte. Je zult zien dat notities, mail, taken en bijvoorbeeld de agenda zich netjes hebben aangepast aan de nieuwe lettergrootte. Door Grotere tekstgroottes aan te zetten kun je nog grotere letters instellen.

Screenshot tekst groter maken

Ook kun je de letters dik gedrukt maken op je iPad. Ga daarvoor naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Vette tekst en schakel deze in. Let op, de iPad dient dan opnieuw opgestart te worden.  Het resultaat kan voor velen een stuk prettiger zijn bij het lezen van teksten op de iPad en het gebruiken van de vele functies.

Screenshot tekst vetter maken

Mail, weeknummers en snel schrijven

Een volle mailbox kan erg vervelend zijn, vaak zitten er allemaal mailtjes tussen die je zonder het bericht te lezen wel direct kunt verwijderen. Of dat je bepaalde mailtjes juist wilt markeren omdat ze zo belangrijk zijn. Door in de mail app met je vinger in de berichtenlijst naar links te vegen tover je een extra menu waarmee je sneller met je mail kunt werken. Pas wel op dat je niet te snel naar links veegt want dan verdwijnt het bericht direct naar de prullenmand!

Screenshot swipe in mail

Ben je een gebruiker van de agenda app en mis je de weeknummers?  Je kunt ze gemakkelijk activeren! Ga naar Instellingen > Mail, Contacten, Agenda > Veeg naar ‘Agenda’ > Schakel Weeknummers in. De weeknummers staan nu keurig in je agenda zodat je meer overzicht hebt en sneller kunt plannen!

Screenshot weeknummers aanzetten

Ben je vaak dezelfde tekst aan het typen? Stel dan trefwoorden in voor complete zinnen. Op die manier hoef je enkel het trefwoord te typen en daarmee kun je dan direct een complete zin op het scherm krijgen. Ideaal voor teksten als ‘Met vriendelijke groet, …’ of ‘Beterschap, vergeet je niet te bellen…’. Ga naar Instellingen > Algemeen > Toetsenbord > Trefwoorden > Tap op het + teken en typ de zin en kies een trefwoord.

Screenshot trefwoorden toevoegen

Beveiliging en batterij

Standaard kun je de iPad ontgrendelen met een vier cijferige code. Maar deze code kun je ook langer / anders maken waardoor de beveiliging nog sterker is. Ga daarvoor naar Instellingen > Toegangscode > Vul je huidige toegangscode in > Schakel Eenvoudige code uit > Voer de oude vier cijferige code in en vul daarna je nieuwe code in. De nieuwe code kan ook een tekst / woord / combinatie van cijfers en letters zijn.

Screenshot moeilijke code gebruiken

Mocht je de iPad (of een ander Apple product) nou wel verliezen dan kun je hem opsporen via http://icloud.com. Je kunt hier de iPad op de kaart terugvinden, een melding laten tonen op het scherm, een geluid laten afspelen of zelfs wissen. We noemen dit ook wel het ‘BoefProof’ maken van een apparaat. Zorg ervoor dat je dit altijd aan hebt staan! Check het en ga naar Instellingen > iCloud > Zoek mijn iPad moet op ‘Aan’ staan. 

Screenshot Zoek mijn iPad gebruiken

Heb je last van een iPad waarvan de batterij snel leeg raakt? Bekijk dan eens welke apps hier de boosdoener van zijn. Wellicht kun je die apps minder gebruiken of alternatieven voor vinden. Ga naar Instellingen > Gebruik > Batterijgebruik > Kies voor de ‘Afgelopen 7 dagen’. Hier krijg je een mooi overzicht welke apps het meeste invloed hebben op je batterij.

Screenshot batterij gebruik checken

Tot zover deze serie over iPad gebruik voor docenten. Ik heb deze serie geschreven omdat ik als iPad gebruiker merk dat ik slimmer, makkelijker en leuker kan werken door de iPad en daardoor zelfs meer tijd kan besteden aan mijn studenten, collega’s en lesvoorbereidingen! Wie wil dat nou niet? Waarschijnlijk kun je veel van de zaken die ik heb beschreven overigens ook op een Android tablet gebruiken, veel apps zijn namelijk zowel beschikbaar voor iOS als voor Android.

Heb je nou zelf ook nog leuke apps, tips of trucs voor de iPad? Laat het dan achter in een reactie op deze blog en inspireer collega’s!

3 gedachten over “Maak je werk lichter met de iPad, deel 3”

 1. Wederom weer goeie tips Ashwin!!
  Voor mij was de weeknummer-tip dit keer direct toepasbaar… Wat een aanwinst! 🙂
  Deel 2 heeft mij ook weer wat aanwinsten opgeleverd.
  Thanx!

  Beantwoorden
 2. Super tips! Hartelijk bedankt hier had ik zeker wat aan! Met name de weeknummers waren erg fijn! Ik ga eens zitten voor de apps die je benoemde in deel 2. Verder ben ik zelf nu bezig met nearpod ontdekken (gratis account heeft beperkte mogelijkheden). Waar jij onedrive gebruikt, maak ik gebruik van dropbox, google drive én Evernote, wel wat veel misschien en Onedrive heeft misschien nog betere mogelijkheden? Kun je hier mappen/bestanden delen? Verder heb ik nog op mijn te ontdekken lijstje staan: notability en tellagami. Overigens gebruik ik wunderlist ook als een fijne app.
  Groetjes rhea

  Beantwoorden
  • Goed bezig zo te lezen! Ja hoor, in OneDrive kun je bestanden en mappen delen en zelfs anderen schrijfrechten geven. Laat vooral je ervaringen horen met Nearpod, Notability en Tellagami, ervaringen zijn altijd welkom. Groet, Ashwin

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.