Helemaal in de wolken

Focus op Vakmanschap, nieuwe kwalificatiedossiers, passend onderwijs en ga zo maar door. Het mbo heeft het druk. Docenten hebben het druk, leidinggevenden hebben het druk en iedereen werkt hard om alle vernieuwingen en veranderingen een plek te geven in de winkel die nooit af lijkt te zijn.
Door die drukte zie ik dat docenten niet altijd de tijd nemen en krijgen om eens stil te staan bij die drukte en te zoeken naar oplossingen om dat probleem tegen te gaan. Want er zijn een hele hoop manieren om die drukte te verminderen!

Een aantal daarvan vragen eerst een kleine investering om er binnen een paar weken al plezier van te hebben. Andere kun je direct aanpakken om zo de strijd aan te gaan met die drukte, zodat je straks helemaal in de wolken bent tijdens je werk.

Communicatie is lastig, ondanks dat we het enorm veel doen ontstaan daar vaak de grootste ergernissen, moeilijkheden en onduidelijkheden. Communicatie met studenten is soms nog lastiger omdat je een groep wilt bereiken die in beweging is.

Ik heb hele positieve ervaringen met Edmodo. Sterker nog, mijn team heeft positieve ervaringen met deze gratis online leeromgeving. Wij gebruiken het om roosters, opdrachten, cijfers, beoordelingen, bestanden, mededelingen en vragen te communiceren naar de klassen. Studenten gebruiken het op hun mobiel of laptop om op de hoogte te blijven. De ruis is (bijna) weg en de eindeloos volle e-mail inbox ook. Doordat Edmodo ook het enige kanaal is wat we hiervoor gebruiken is het ook noodzaak voor iedereen om daar mee te werken. Natuurlijk is er nog wel eens een mailtje, maar 90% verloopt via de online leeromgeving.

Edmodo screenshot

Ik noemde net al even opdrachten, bestanden en roosters. Het zijn veel gevraagde items door studenten. Net als lessen, toetsen, programma’s en achtergrond informatie waar collega’s vaak benieuwd naar zijn. Wanneer je al deze spullen iedere keer moet meeslepen, opzoeken en kopiëren heb je al snel een papieren dagtaak aan al die documenten. Dat kan slimmer. Er zijn enorm veel mogelijkheden om je bestanden online op te slaan waardoor je er overal bij kunt. Je kunt het makkelijker delen en je hoeft nooit meer te zoeken in stapels papieren.

Zelf gebruik ik OneDrive en Dropbox. In OneDrive heb ik echt al mijn documenten online opgeslagen. Alle lesplannen, opdrachten, toetsen en bronnen. Omdat ik OneDrive op mijn laptop, tablet en telefoon heb kan ik overal, altijd, alles openen en ook wijzigen. Daarnaast delen we een Dropbox (omdat niet iedereen werkt met OneDrive) met het coachteam van onze afdeling (en een aantal daarbuiten) waarin we alle lessen, opdrachten en bronnen met elkaar delen. Want als ik een leuke les heb gemaakt is die wellicht voor een collega ook interessant! (Dat scheelt hem of haar ook weer tijd!)

Screenshot van OneDrive map

Een ander voorbeeld is dat ik laatst een afspraak had met een student die door zijn topsport niet altijd aanwezig kan zijn en een aantal opdrachten thuis wilde maken. Ik maak een online mapje aan, kopieer de opdrachten naar het mapje en deelde de link ervan met hem. Daar kwam geen printer bij kijken. Omdat OneDrive van Microsoft is kan hij meteen alles online bekijken via Office online en had hij geen extra software nodig om eraan te kunnen werken.

Dit zijn slechts twee voorbeelden waardoor je minder tijd kwijt bent aan alledaagse dingen en daardoor meer ruimte krijgt voor andere zaken. Ik zou nog wel even door kunnen gaan, maar daarvoor zou je ook eens dit boekje kunnen bekijken met voorbeelden van andere docenten. Kern is om die ‘cloud’ en het ‘internet’ te gaan zien als uitkomst en te gebruiken om zo helemaal in de wolken te raken van onze mooie baan!