Durf te delen

Begin november mocht ik een workshop verzorgen voor een enthousiaste groep CIOS docenten uit het hele land. Hartstikke leuk natuurlijk en ik probeer dan ook zoveel mogelijk waardevolle tips, trucs en voorbeelden te delen waar de collega’s ook echt iets mee kunnen. Maar de meest interessante opmerking kwam niet van mij die middag. Aan het einde van de workshop zegt een deelnemer namelijk tegen de groep; “Wie wil samen met mij delen?”. Ze legt uit dat ze zelf wel materiaal wil maken voor een bepaald vak, maar het prettig zou vinden als ze die taak met iemand uit het land zou kunnen delen. Zij durft te delen!

Het sociale aspect aan sociale media is soms ver te zoeken. Iedereen die een beetje een actuele discussie volgt op sociale media weet dat het niet altijd even positief, vriendelijk of constructief is. Dat is jammer want het sociale aspect zou juist zoveel meerwaarde kunnen hebben, juist omdat het bereik zo snel en groot is.

In mijn vorige blog beschreef ik hoe druk we het allemaal in het mbo hebben. Ook zo’n onderwerp waarbij we juist die sociale media kunnen inzetten om samen elkaar sterker te maken. Alleen dan moeten we meer delen. We moeten af van de eilandjes, koninkrijkjes en gesloten deuren. Door lessen, projecten, ideeën, gemaakte Prezi’s, Kahoots of zelfs Youtube instructiefilmpjes meer en vaker te delen kunnen we van elkaar leren maar ook profiteren en dat mag best! Stichting Leerkracht is een succesvol initiatief binnen het onderwijs en daar staat samenwerking centraal. Op hun website noemen ze de volgende punten: leraren kijken bij elkaar in de klas, geven elkaar feedback, bereiden samen lessen voor en denken gestructureerd na over resultaten en verbetermogelijkheden. Het succes is volgens mij de kern die in al die activiteiten terugkomt: delen.

Zo heb ik mijn lesprogramma ‘Mediawijsheid in het mbo’ ook gedeeld online. Geweldig wat een reacties, tips en tops je dan krijgt waar ik zelf ook weer mee aan de slag kan. Verschillende docenten uit het hele land gebruiken het ondertussen en dat scheelt hun weer werk en voor mij (als leraar maatschappijleer) is het een prettige gedachte dat er daardoor steeds meer studenten zijn die nadenken over mediawijsheid. Verder deel ik eigenlijk alles wat ik heb, zie en maak als het bijvoorbeeld gaat om sociale media, webtools en mediawijsheid. Daardoor krijg ik zelf ook weer ideeën en voorbeelden van anderen waar ik ook weer plezier van heb!

Gebruik die sociale media dus eens op een sociale en positieve manier. Deel je werk met collega’s in je team, binnen je school of zelfs online! Op die manier delen we onze gezamenlijke taak – goed onderwijs bieden – ook een beetje en komen we samen verder.