De ultieme toolkit

Er zijn veel (oud) docenten die met veel plezier, op geheel eigen wijze, van alles publiceren over sociale media, webtools en mediawijsheid. Zelf behoor ik ook tot die club, die door Willem Karssenberg en Karin Winters is omgedoopt tot Edubloggers. Als je de website daarvan bekijkt dan zie je dat er een schat aan informatie online te vinden is! Je hoeft dus zelf het wiel niet opnieuw uit te vinden. Om iedereen een beetje op weg te helpen heb ik vijf tools geselecteerd waarbij ik bronnen van andere edubloggers combineer tot een ultieme toolkit. Veel plezier ermee en dank aan de collega bloggers voor het beschikbaar stellen van dit mooie materiaal!

Mentimeter logo

Mentimeter
Laat studenten stemmen tijdens evenementen of tijdens de les. Of gebruik het om een aantal toets vragen te bespreken tijdens de les. Met Mentimeter kan het allemaal binnen een paar seconden! Bedenk een vraag, geef de antwoord mogelijkheden en de website maakt er een live poll van. De studenten gaan vervolgens op hun smartphone of tablet naar een speciale site, voeren de code in en kunnen stemmen. De resultaten worden live aangepast! Ieder apparaat kan maar 1 keer stemmen.

Bekijk de video uitleg van Jorick Scheerens
Lees de instructie van Herman van Schie
Bekijk het praktijkvoorbeeld van Conrad Berghoef 
Lees het praktijkvoorbeeld van Rita de Vries op bladzijde 34 

Kahoot logo

Kahoot
Kennis testen? Discussie starten? Feedback vragen? Gebruik het fantastische Kahoot in de klas en ervaar de kracht van deze tool. Iedereen met een laptop, smartphone of tablet kan via de website inloggen met een game-pin en nickname. Per vraag kun je vier opties geven en gemakkelijk het goede antwoord selecteren in de webinterface. Bij een discussie of een feedback onderzoek hoef je natuurlijk geen goed antwoord te selecteren. Ieder antwoord is gekoppeld aan een kleur op het grote scherm en op de schermen van de spelers, die vervolgens binnen de gestelde tijd op de juiste kleur moeten drukken. Na iedere vraag komt er een scorebord op het scherm waardoor het spel element alleen maar sterker tot uiting komt!

Wil je het proberen zonder een quiz zelf eerst te maken? Gebruik dan de Social media challenge van Social media in het mbo! Leuk om te spelen met studenten, maar ook met je collega’s tijdens een workshop of ingedutte vergadering!

Bekijk de video uitleg van Jorick Scheerens 
Lees de instructie van Herman van Schie 
Bekijk het praktijkvoorbeeld van Conrad Berghoef
Lees het praktijkvoorbeeld van Adrienne de Kock op bladzijde 10 

Google drive logo

Google Drive
Tegelijkertijd werken aan hetzelfde document? Het is een uitkomst om studenten samen een samenvatting of presentatie te laten maken ongeacht waar ze zijn! Het kan op verschillende manieren. De meest uitgebreide manier is Google Drive . Je kunt op je Google Drive al je bestanden online opslaan en documenten, spreadsheets en presentaties met elkaar delen en in realtime samen bewerken. Dat kan vanaf een computer, telefoon of tablet! Ook handig om te gebruiken als enquête met behulp van Google Forms!

Bekijk de video uitleg van Sebastiaan Terpstra
Lees de verschillende instructies van Willem Karssenberg 
Bekijk de video uitleg van Jorick Scheerens 
Lees het praktijkvoorbeeld van een docent van ROC Twente op bladzijde 15  

Todaysmeet logo

TodaysMeet
TodaysMeet is een tool die je kunt gebruiken als een soort tijdelijke chatroom waar iedereen met internet op kan inloggen en meepraten. Ideaal om te gebruiken tijdens de les waarbij studenten vragen kunnen stellen aan de docent of elkaar feedback kunnen geven tijdens presentaties. Maak een chatroom aan en probeert het!

Bekijk de video uitleg van Jorick Scheerens 
Lees de instructie van Herman van Schie 
Bekijk de nieuwe mogelijkheden via Willem Karssenberg 
Lees het praktijkvoorbeeld van Ingrid Maat op bladzijde 5  

Padlet logo

Padlet
Een online ‘school’ bord waar je alles op kunt schrijven, plaatsen en op een interactieve manier via alle soorten apparaten kunt communiceren, dat is Padlet! Gewoon tekst, een link, een plaatje of een complete PowerPoint presentatie delen via een simpel bord! Zowel via een privé als publiek met verschillende instellingen voor bevoegdheden. Studenten in de klas kunnen ook meedoen via hun smartphone of tablet in realtime!

Bekijk de video uitleg van Jorick Scheerens
Bekijk de uitleg van Sebastiaan Terpstra 
Lees de instructie van Herman van Schie