Bestanden in Teams op ‘alleen lezen’ zetten

Bestanden in Teams kunnen standaard door iedereen in het team worden bewerkt. Dit omdat Teams gericht is op samenwerken. Maar het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld bij een lesgroep de bestanden niet wilt laten bewerken/verwijderen door studenten (dit zijn leden). Dan kun je de bestanden in Teams op ‘Alleen lezen’ zetten voor leden. Leden kunnen dan geen bestanden bewerken, verwijderen of uploaden in het ‘Bestanden’ tabje binnen het kanaal.

  1. Open Teams.
  2. Ga naar het Team en kies het kanaal waarvan je bestanden op ‘alleen lezen’ wilt zetten voor leden.
  3. Klik op ‘Bestanden‘.
  4. Klik op ‘Openen in SharePo..’  om de instellingen van de map te openen in SharePoint.
  5. Klik op de i rechtsboven om het detailvenster te openen van de map.
  6. Klik op ‘Toegang beheren‘.
  7. Scroll naar het laatste bolletje, dit zijn de ‘leden‘ en klik op ‘Kan bewerken‘ en kies vervolgens ‘Wijzigen in alleen weergeven‘.

Nu kunnen leden de bestanden in dat kanaal alleen lezen en niet bewerken of verwijderen. Dit hoef je maar één keer in te stellen voor de hoofdmap van het kanaal, alle mappen daarin hebben dezelfde rechten. Heb je meerdere kanalen? Dan moet je dit per kanaal uitvoeren. Je kunt de instelling ook weer terugdraaien, als je toch wilt dat leden kunnen bewerken, kies dan bij stap 7 ‘Bewerken toestaan‘.

Een reactie plaatsen